Achtergrond

Er zijn nog maar dertien piano’s over in Gaza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Door alle bombardementen zijn er nog maar dertien piano’s in de Gazastrook, meldt BBC. Dat is bizar weinig op een bevolking van 1,8 miljoen. Het gaat om één piano per 138.461 Gazanen. Ter vergelijking: op dit moment staan er op Marktplaats alleen al 1028 tweedehands te koop.

BBC maakte een korte reportage (zie video onderaan) over de enige vleugel die nog in Gaza te vinden is. Die staat op het podium van het Nawras Theater, dat afgelopen zomer getroffen werd door een raketaanval. De vleugel werd ernstig beschadigd, maar overleefde de aanval. De Franse muziektechnicus Claire Bertrand kwam vrijwillig naar Gaza om in tien dagen de vleugel te restaureren.

De teloorgang van de piano in Gaza is niet alleen een symbool voor het conflict tussen Israël en Palestina. Sinds het aantreden van Hamas in 2007 zijn live muziekevenementen verboden. Sinds de oorlog van afgelopen zomer is de grip van Hamas op het gebied minder geworden. Muziekleraren proberen muziekles nu weer terug te krijgen in curricula.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons