Is er leven voor groen na GroenLinks?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

GroenLinks hangt in de touwen na de verkiezingen waarin vooral strategisch werd gestemd op links of rechts. Is duurzaamheid nu compleet van de agenda of gaat voormalig milieuactivist Samsom zich hard maken voor een dosis groen in paars?

De PvdA heeft in ieder geval een plekje voor het duurzame debat gereserveerd. Volgende week woensdag zal de partij tijdens de bijeenkomst PvdA Duurzaam discussiëren hoezeer een groene agenda voorrang zal krijgen in de coalitiebesprekingen. 

Meerderhedenchecker

Scherpe doelstelling voor duurzaamheid:
Voor: SP, GroenLinks, PvdA, D66, CU, PvdD (77 zetels)
Tegen: VVD, 50Plus, PVV, CDA, SGP (73 zetels)

Vieze producten duurder maken:
Voor: SP, GroenLinks, PvdA, D66, CU, PvdD (77 zetels)
Tegen: VVD, PVV, CDA, SGP (70 zetels)

Meer kernenergie in plaats van fossiele brandstoffen:
Voor: VVD, PVV, CDA, SGP (70 zetels)
Tegen: SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, D66, CU, PvdD (80 zetels)

Bron: Stembreker

“Na twee jaar afbraakbeleid kan duurzaamheid weer prioriteit op de agenda van de Nederlandse bestuurders worden”, denkt Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie. Want, ondanks dat GroenLinks van tien naar drie zetels zakte, beschouwt Berkhuizen de verkiezingsuitslag tóch als positief. Door af te rekenen met de combinatie VVD, PVV en CDA, blokkeert de Nederlandse kiezer een nieuwe asfaltcoalitie. “Natuur en milieu waren voor het afgelopen kabinet slechts kostenposten”, aldus Berkhuizen.

“Er is een krappe meerderheid voor verregaande verduurzamende maatregelen”, twittert ook Hidde Boersma, wetenschapsjournalist en lid van de denktank van politieke jongerenbeweging G500. Hij verwijst naar de meerderhedenchecker van stembreker.nl. Het rekenmodel laat inderdaad zien dat de belangrijkste duurzaamheidsthema’s op basis van de definitieve prognose op papier een meerderheid kunnen halen.

Milieudefensie hoopt dat de formatie tot een regeerakkoord leidt met een serieuze inzet op duurzaam beleid: “Milieuvervuilende maatregelen als het opschroeven van de maximumsnelheid zijn de afgelopen twee jaar klakkeloos ingevoerd”, aldus Berkhuizen. De milieuorganisatie vindt dat het nieuwe kabinet moet koersen op schone energie door wind en zon. Daarnaast pleit de beweging voor kilometerbeprijzing en vergroening van de landbouw.

GroenLinks laat na haar teleurstellende verlies weten te druk te zijn om een reactie te geven. Bernd Timmerman, voormalig vice-voorzitter van de Partij van de Dieren, suggereert in dagblad Trouw een fusie met de Partij voor de Dieren. “Ze zijn voor elkaar bestemd: Kunnen Sap en Thieme er niet voor zorgen dat er bij de volgende verkiezingen een krachtige groene partij à la de Duitse Grünen deelneemt?’

Lees meer: Milieudefensie, PvdA Duurzaam, Bernd Dimmerman in Trouw
Foto: hier gevonden

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons