EO-programma ‘Nederland Helpt’ over blindheid in Bangladesh

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Schrijnender dan gedacht
"Vanuit mijn werk weet ik hoe het is om aan de rand van de samenleving te leven. Ik werk in de opvang van dak- en thuislozen bij het Leger des Heils. Ik dacht dat ik heel wat gewend was, maar de leefomstandigheden van blinden in Bangladesh zijn vele malen schrijnender dan ik had gedacht."

Rosalie is vooral getroffen door de zichtbare armoede. "Je ziet in Dhaka opvallend veel blinden op straat. Het lijkt wel alsof ze aan hun lot worden overgelaten. Maar ik heb ook veel gebouwen gezien van organisaties die zich inzetten voor blinden en slechtzienden. Kennelijk wordt er wel aan dit probleem gewerkt. Maar ik vraag me af of die zorg ook daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk is."

Harde boodschap
"Mijn indruk is dat je in Bangladesh vooral zélf op zoek moet gaan naar de juiste zorg. We gingen bijvoorbeeld met een arts mee naar een afgelegen dorp om oogmetingen te doen. Stel dat Dark & Light er niet was geweest, dan had niemand dit onderzoek gedaan. Er meldde zich een jongen die volledig blind was. Volgens de arts kwam dit door vitaminetekort en was er niets meer aan te doen. Dat was een harde boodschap."

Druppel
Vind jij het werk van Dark & Light een druppel op een gloeiende plaat? "Absoluut niet! Er wordt op grote schaal gewerkt aan voorlichting over en acceptatie van blindheid. Mensen worden nu sneller en beter geholpen, al realiseer ik me dat er nog een lange weg te gaan is. In Bangladesh is blindheid een heel groot probleem. Maar weet je, als iemand wordt gered van blindheid, dan is dat toch geweldig? Dat is een geschenk voor het leven!"

Uitzending:
Nederland Helpt, donderdag 14 januari, 17:05 uur, Nederland 2.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons