Energie te koop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn ’s nachts in het duister gehuld. Het Duitse SOLARKIOSK wil daar verandering in brengen en produceert winkeltjes op zonne-energie voor deze elektriciteitsloze gebieden. De eerste kiosk is onlangs geopend in de buurt van Addis Ababa.

Volgens het bedrijf leven 1,5 miljard mensen wereldwijd ‘s nachts in het donker, door gebrek aan toegang tot elektriciteitsnetwerken. Voor deze ‘off the grid’ gemeenschappen ontwikkelde  SOLARKIOSK GmbH een kiosk die energie haalt uit de zon.

De kiosk heeft zonnepanelen op het dak en levert energie voor licht, het opladen van telefoons, een computer, een koelkast en lantaarns op zonne-energie. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kunnen ook internet, muziek en televisieontvangst worden aangeboden. Daarnaast zijn in de winkel de gangbare kiosk-artikelen te koop; drankjes, snacks en telefoonkaarten.

De lampen op zonne-energie zijn goedkoper en veiliger dan kerosinelampen die ongezonde rook uitstoten. Koken op elektriciteit vermindert bovendien ontbossing; er is niet langer hout nodig om te stoken. De kiosk creëert werk- en studiemogelijkheden en vormt een ontmoetingsplaats in het dorp.

Meer info: Springwise, Solarkiosk en Designboom (uitgebreid verslag en foto’s) 


Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons