Elke maand het land opruimen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als je denkt dat Nederlanders veel vrijwilligerswerk doen om ons land mooier te maken, moet je eens naar Rwanda kijken. Het gras maaien, bruggen repareren en huizen bouwen voor weduwen. Niets is te gek voor de Rwandezen. Eén zaterdagochtend in de maand zetten burgers onder de 65 jaar zich samen in om het land netjes te houden.

Volgens website Rwanpedia neemt bijna tachtig procent van de inwoners deel aan het project ‘Umuganga’, wat ‘samen werken’ betekent. Verplicht zijn ze niet maar als ze buren en vrienden aan het werk zien, voelen ze zich verantwoordelijk om ook te helpen. Bijzonder detail: tijdens de Umuganga-uren is verkeer verboden. Alleen expats, medisch en militair personeel en mensen die medische hulp nodig hebben, mogen in voertuigen de straat op.

Umuganga begon in de jaren ’90. Ook nu heeft de Rwandese overheid het milieu en een schone omgeving hoog op de agenda staan. Kom bijvoorbeeld niet aanzetten met plastic zakken. Die zijn daar verboden. Het duurzaamheidsbeleid van Rwanda is uitzonderlijk in vergelijking met omliggende Oost-Afrikaanse landen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons