Elk kind moet meedoen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
VRAAG & ANTWOORD: Jetta Klijnsma Ze werd geboren met een handicap en weet als geen ander hoe belangrijk hulp is. Deze maand wordt PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma (54) ambassadeur voor het Liliane Fonds. Als Kamerlid beheert ze onder meer de portefeuilles kunst, cultuur, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Waarom het Liliane Fonds? “Het Liliane Fonds werkt…

VRAAG & ANTWOORD: Jetta Klijnsma

Ze werd geboren met een handicap en weet als geen ander hoe belangrijk hulp is. Deze maand wordt PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma (54) ambassadeur voor het Liliane Fonds. Als Kamerlid beheert ze onder meer de portefeuilles kunst, cultuur, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Waarom het Liliane Fonds?
“Het Liliane Fonds werkt in ontwikkelingslanden als Uganda en Sri Lanka waar kinderen met een handicap er niet toe doen. Het fonds geeft praktische hulp. Een rolstoel, stokken, operatie, opleiding. Omdat ik zelf spastisch ben, weet ik hoe ontzettend belangrijk het is om geholpen te worden. In Nederland is alles goed geregeld. In andere landen is dat niet zo. Je kunt nog zulke lieve ouders hebben, je komt niet verder als er in de samenleving geen rekening met je wordt gehouden. Het Liliane Fonds werkt daarom samen met lokale organisaties die zich inzetten voor mensen met een handicap.”

Hoe is het om met een handicap je weg te moeten vinden in een ontwikkelingsland?
“Ik heb regelmatig door arme landen gereisd: Brazilië, Egypte, Indonesië. Ik zag mensen schuifelen op een stukje karton, zonder rolstoel of prothese. Mensen met een beperking lukt het bijna niet om deel van de samenleving uit te maken. Als ik daar was geboren, had ik nooit de kansen gekregen die ik nu gekregen heb. Hier hebben we het zo goed voor elkaar, van afgeschuinde stoepranden en speciaal vervoer tot passend onderwijs. Kinderen kunnen hier gewoon meedoen. Ze hebben perspectief. Dat is daar niet het geval.”

Wat hoopt u bij te dragen als ambassadeur?
“Nog meer ruchtbaarheid voor het Lilianefonds. Wanneer ik tóch ergens naar toe ga, bijvoorbeeld op reis naar een ontwikkelingsland, zal ik mijn agenda mee laten bepalen door het Liliane Fonds. Het helpt dat ik een publiek figuur ben.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons