Eitje scannen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld wijst je de weg in een woud vol keurmerken, greenwashing en ecoclaims. Deze maand: een app om consumentenproducten te beoordelen op duurzaamheid.

Fabrikant: TheQuestionMark.org
Prijs: Gratis (iPhone en androïd)
Oordeel: 3

Claim
Duurzaam winkelen maakt de wereld beter. De app en site van QuestionMark helpen daarbij door producten te beoordelen op duurzaamheid. Makkelijk, handig en betrouwbaar. Ik probeer de testversie die nu online is.

Analyse
QuestionMark is begonnen met vlees, eieren en zuivel, en hun plantaardige vervangers. Later volgen meer categorieën. Dus zet ik QuestionMark aan het werk met mijn doosje biologische eieren van Albert Heijn. Kwestie van de streepjescode scannen met mijn smartphone. Makkelijk zat. Mijn eieren krijgen een score tussen 1 en 10 op vier gebieden: gezondheid, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. Met één klik kom ik bij een korte uitleg. Bij dierenwelzijn is die glashelder, bij de andere gebieden moet ik doorklikken naar de achterliggende wiki om meer te weten te komen. Hoe je de vier scores weegt, is aan jezelf. QuestionMark verbindt er geen waarde aan. Naast de scores van mijn biologische eieren zie ik ook hoe andere eieren het doen. Handig voor een volgende keer. Bij een pak yoghurt krijg ik alternatieven in de categorie toetjes. Ideaal als ik me breed oriënteer, maar als ik de meest duurzame yoghurt zoek, wordt het onoverzichtelijk door alle soja yoghurt en fruittoetjes. QuestionMark verzekert me dat goede subcategorieën dit straks voorkomen. QuestionMark is zelf onafhankelijk en haalt de gegevens uit openbare onderzoeken van experts. Iedereen mag commentaar leveren en aanvullen via de wiki, op vergelijkbare wijze als bij Wikipedia. Dat gebeurt nu nog weinig, maar QuestionMark verwacht meer reacties als de app breed gelanceerd is.

Oordeel
Makkelijk, handig en betrouwbaar? De potentie van de test-app is groot, nu nog de puntjes op de i.

Maart 2013

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons