Achtergrond

Eigenzinnig buitenlands nieuws

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Van Engelen heeft samen met de redactie net negen afleveringen van
Metropolis gemaakt

 elvis-china-200
Elvis leeft in…
De correspondenten van Metropolis gingen op zoek naar Elvis lookalikes over de hele wereld. Bekijk hier de promo.

en is in de zomerstop al weer aan de slag met de nieuwe editie die in september van start zal gaan. Kern van Metropolis vormt een netwerk van meer dan vijftig lokale correspondenten over de hele wereld: van New York tot Kinshasa en van Kaboel tot Rio de Janeiro. Zij maken allemaal filmpjes over brede thema’s als bijgeloof, overgewicht of verkeerschaos. Deze filmpjes, waarvan er wekelijks wereldwijd veertien worden geproduceerd, worden samengesmeed tot een tv-programma van 25 minuten. Het levert een breed en gevarieerd beeld op van het dagelijkse geluk en de problemen die er zijn. Soms hilarisch, soms schrijnend, maar altijd geeft het een verrassende kijk op wat er in andere landen speelt.
 

Stan van Engelen
Stan van Engelen

 

Landelijke stroomstoringOntwikkelingen over de hele wereld hebben invloed op het dagelijks werk van het Metropolis-team in Hilversum. Van Engelen: “In Burkina Faso was een week lang geen stroom omdat de lokale energiecentrale niet meer werkte. De directeur van de centrale moest naar Frankrijk om een kapot onderdeel te halen. Hierdoor kon het filmpje waarop we wachtten niet per internet verstuurd worden. Dat heeft direct gevolgen voor onze uitzending. In Zimbabwe hadden we tijdelijk ook geen contact met onze verslaggever, voor wie het levensgevaarlijk was zich als blanke op straat te begeven. We willen onze medewerkers niet in levensbedreigende situaties manoeuvreren, dus dan slaan we zo’n land tijdelijk over.”

 

 

Lokale filmmakers
Metropolis onderscheidt zich door haar lokale correspondenten van de bestaande buitenlandrubrieken op de Nederlandse tv, die toch vooral vanuit een Nederlandse invalshoek berichten. Het opzetten van dit netwerk ging niet zonder slag of stoot. Allereerst: Zoek maar eens vijftig lokale televisiemakers. “Via partners als Wereldomroep,

 

Correspondenten gezocht
Ken jij lokale tv-makers die vanuit hun eigen stad of dorp willen berichtten? Metropolis is nog op zoek naar correspondenten, zie voor meer informatie de site van Metropolis.

Hivos en NCDO kwamen de contacten op gang. Wereldwijd zochten we naar jonge filmmakers en getalenteerde videobloggers. Van de Braziliaanse favela’s tot de hipste wijken van Berlijn en van het centrum van Bangkok tot de townships rond Kaapstad: lokale filmmakers die hun omgeving door en door kennen. Ook praktisch gezien is het een hele klus om contact te houden en vijftig programmamakers aan te sturen. “Zij hebben strenge instructies gekregen aan welke stijl- en technische vereisten hun filmpjes moeten voldoen. Bovendien is het verzamelen en verwerken van zoveel beeldmateriaal niet eenvoudig. Nadat de filmpjes zijn bekeken, worden zij vertaald naar het Nederlands. Vanuit ongeveer dertig(!) talen.”

 

Door op internet
Deze zomer gaat Metropolis gewoon door op internet. Op de site verschijnen dagelijks nieuwe reportages.

Op de televisie is Metropolis vanaf 12 september weer terug met nieuwe uitzendingen over onder meer voetbaltalentjes, het smerigste baantje van de stad, jonge priesters en de populairste en raarste televisieprogramma’s van over de hele wereld.

Dalits
Welk onderwerp heeft hem zelf het meest aangegrepen? “De aflevering over buitenstaanders waarin we onder meer de dalits in India laten zien. Onze Indiase correspondent was zelf ook geschrokken door het verhaal waarbij hij zich niet had gerealiseerd dat het leven van deze kasteloze Indiërs zo ver achtergesteld is. En dat maakte op mij weer indruk.” Het achtkoppige redactie- en producententeam verbaast zich elke week weer als de inzendingen binnendruppelen: “Onze verslaggever Jamal volgde de vijftienjarige Aridini op haar madrassa (Islamitische kostschool) in Jakarta. Ze vertelt over het soms eenzame leven, zonder haar familie en speelt vreemd genoeg met haar vriendinnen een nummer van de Amerikaanse rockband Greenday. Het plezier spatte er van af. Terwijl je als je aan het leven daar denkt, het allesbehalve plezierig lijkt. Op een andere manier fascinerend is de reportage van de verkeersagent op een gekmakend druk verkeersplein in Kaboel. Deze kant van Afghanistan zie je nooit.”

presentatie
Bart Meijer presenteert Metropolis

Nieuw publiek
Alhoewel het programma langzaamaan bekender wordt, zijn de kijkcijfers niet torenhoog. Van Engelen: “We hebben 100.000 tot 140.000 kijkers. Dat is niet veel maar ook zeker niet slecht als je nagaat dat wij op vrijdagavond laat uitzenden. Vlak na de talkshow van Ali B, een publiek dat normaal niet naar dit soort programma’s kijkt. We hopen dat we door onze aanpak een andere groep laten kennismaken met wat er zo al in de wereld gebeurt. De Nova-kijker weet immers wel wat er speelt. Wij zoeken een balans, zijn juist een tegenhanger. Met onze brede onderwerpen hopen we ook de mensen die niet dagelijks de buitenlandpagina van het NRC lezen meer van de wereld te laten zien.”

 

 

 

 

 

 

Correspondent Mia doet verslag over de eerste Drive Thru van MacDonalds in Beijing

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons