Eigen initiatief centraal op Live Earth Amsterdam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Dansvloer

'High energy!', dansen op de duurzame dans-
vloer. Foto: OneWorld.

In het kader van verbeter de wereld begin bij jezelf waren er flink wat bezoekers die wel een dansje wilden wagen op de duurzame dansvloer. Een dansvloer die energie opwekt uit de trillingen van het dansende publiek.

video

Hoe werkt de duurzame dansvloer?

 

 

Even verderop konden sportievelingen in de stand van Nuon op een fiets proberen om een huishouden aan te fietsen. Dat bleek nog niet mee te vallen. Een eenvoudig lampje lukte nog wel, maar er waren maar weinig fietsers die het lukte om de televisie en de koelkast ook aan de praat te krijgen.

video

Bekijk hier het hele interview met Robbert Zoon (Engelstalig)   

Blije boom

 

De festivalbezoekers konden bij de PositiviTree hun goede nieuws op een kaartje schrijven en dit delen met anderen door het in de boom te hangen. Met deze blije boom wil initiatiefnemer Robbert Zoon een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. In de huidige nieuwsvoorziening is volgens hem teveel aandacht voor het negatieve.

 

Live Earth Alert!

Nederland maakt geen deel uit van de officiële Live Earth organisatie. Deze concertreeks in acht steden, begon in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Australische Sydney. Om er toch aandacht aan te besteden, hebben Nederland 3 en radiozender 3FM een evenement in het Amsterdamse Westerpark georganiseerd. Tijdens het gratis toegankelijke openluchtevenement dat door cabaretier Dolf Jansen wordt gepresenteerd, kan het publiek tot 23.00 uur op grote schermen de wereldwijde concerten zien. In de hoofdstad treden verder nog artiesten op als Ellen ten Damme, Ali B, Jeckyll & Hyde en dj Fedde le Grand. Ook discussiëren politici en bekende Nederlanders als Jort Kelder en Wubbo Ockels over de opwarming van de aarde.

Op het terrein lieten ook veel milieuorganisaties van zich horen. Zo konden bezoekers bij de stand van Milieudefensie op de foto met een grote bankpas om er bij hun bank op aan te dringen om klimaatvriendelijk te gaan investeren. Greenpeace was er kennelijk van uit gegaan dat het zou gaan regenen. Zij boden de bezoekers regenlaarzen te leen aan.

Onder het motto 'Ik gebruik lekker weinig energie' kon je bij stands van onder meer het Wereld Natuur Fonds relaxen op een zitzak. Een 18-jarige vwo-scholier ligt op één van die fat boys naar de optreden op het scherm te kijken. (video) Hij vindt Live Earth een goed initiatief maar heeft wel een beetje zijn twijfels bij het nut van deze dag. "Zolang er geen concrete toezeggingen door het bedrijfsleven en politici worden gedaan om iets te gaan doen tegen de opwarming van de aarde dan schiet je hier niet zo veel mee op."

 

Hol van de leeuw

 

Rein Willems
Shell topman Rein Willems Foto: OneWorld

Het bedrijfsleven was overigens wel aanwezig. Zo waagde Rein Willems, directeur van Shell Nederland, zich in het hol van de leeuw. Willems vindt het juist logisch dat Shell op een evenement als dit aanwezig is. "Shell doet veel aan de ontwikkeling van alternatieve energie", aldus de Shell topman.

video

Bekijk het hele interview met Rein Willems

 

 

 

 Willems is tevens voorzitter van de Taskforce EnergieTransitie, een platform waarin vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid, onderzoeksinstituten en maatschappelijke organisaties zich gezamenlijk inzetten voor een duurzame energievoorziening in 2050. In de taskforce zitten Shell en Greenpeace met elkaar om de tafel. Niet de meest logische combinatie. Maar als de nood aan de man is dan vallen er kennelijk bruggen te bouwen.

 

'Eerst honger de wereld uit!'

 

 

interview Minister Cramer
Minister Jacqueline Cramer Foto: OneWorld

Met al die aandacht voor klimaatverandering zou je haast vergeten dat 7-7-7 ook halverwege de deadline voor de millenniumdoelen is. Globalicious was daarom naar het Westerpark gekomen om aandacht te vragen voor deze wereldwijde afspraken om onder meer honger en extreme armoede in 2015 uit te bannen.

video

Wat kan je volgens Globalicious zelf doen als het gaat om klimaat en milleniumdoelen?

Bekijk het filmpje.    

 

"Als je honger hebt dan heb je echt wel iets anders aan je hoofd dan de strijd tegen klimaatverandering", aldus de woordvoerster van Globalicious.

  

Milieuminister Jacqueline Cramer vindt dan ook dat Nederland en andere rijke landen een plicht hebben om de arme landen te helpen met de gevolgen van klimaatverandering. Juist in arme landen zijn de resultaten van de opwarming van de aarde al goed te merken.

 

video

Bekijk het hele interview met Cramer

"Wij hebben het probleem veroorzaakt dus wij moeten hun helpen bij de oplossing", aldus de minister.

  

Live Earth Alert!
Duurzame Dansvloer
Zinfo
Taskforce EnergieTransitie
Globalicious

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons