Enkele weken geleden had minister Humphrey Hildenberg
De wereldmarktprijs voor olie daalde scherp naar onder de 70 dollar per barrel nu, terwijl die in juli nog 147 dollar per vat noteerde. Goud is 100 dollar goedkoper en wordt verkocht voor 800 dollar per ounce. Aluminium wordt nu verhandeld voor meer dan 2.000 dollar per ton. In juni kon dit nog voor 1000 dollar duurder. Alcoa, de moedermaatschappij van Suralco, een Surinaamse bauxietproducent, maakte onlangs bekend dat het de geplande wereldwijde investeringen op strategische punten staakt. Die in Suriname vinden wel normaal voortgang. Hoewel de winsten in de goudsector zullen teruglopen voor IamGold, moedermaatschappij van Rosebel Goldmines NV, is de huidige wereldmarktprijs nog altijd 100 procent hoger dan de gemiddelde productiekosten. |
van financiën nog gezegd dat Suriname niets te vrezen heeft van de financiële catastrofe die de wereldwijde beurzen treft. Dit optimisme wordt door meerdere experts getemperd. Hoewel er geen directe effecten van de kredietcrisis zijn omdat Suriname niet heeft gespeculeerd op de Amerikaanse markt, kan de daling van de grondstofprijzen op langere termijn wel degelijk effect hebben. De prijzen voor grondstoffen zijn nog altijd winstgevend voor wereldmaatschappijen, toch baart de dalende trend (zie kader) zorgen.
Stabilisatiefonds
Econoom Guillermo Samson wijst er op dat naarmate verdiensten van de staat uit de mijnbouwsector afnemen, er minder geld voor bestedingen overblijft voor de ontwikkeling van Suriname. “Er zou een stabilisatiefonds moeten komen uit de verhoogde inkomsten uit deze sectoren om op terug te kunnen vallen wanneer we de effecten van de crisis zullen merken,” aldus Samson.
Koenders
Minister Bert Koenders van ontwikkelingssamenwerking was eind vorige week in Suriname. Ook hij waarschuwde voor de mogelijke langetermijneffecten van de crisis op de financiële markten. De Nederlandse bewindsman wees er op dat de Wereldbank waarschuwt dat landen die tot voor kort sterke economische vooruitgang boekten, plotseling in een neerval komen door de crisis. Recente cijfers tonen bijvoorbeeld aan dat China nu ook getroffen is door de situatie.
In 2007 boekte Suriname een economische groei van 5,5 procent. Naar verwachting zal die groei dit jaar, ondanks de dreigende daling van de grondstofprijzen, doorzetten.
Nieuwe relatie Suriname-Nederland Minister Koenders zette vorige week een punt achter de ‘traditionele’ ontwikkelingsrelatie met Suriname. 33 jaar na de onafhankelijkheid komt een einde aan het jaarlijkse overleg over de middelen die ingezet werden voor de ontwikkeling van Suriname.
Suriname kreeg in 1975 in het kader van het Onafhankelijkheidsverdrag 3,5 miljard gulden (1,59 miljard euro) aangeboden. Na de decembermoorden van 1982 schortte Nederland dit bedrag op. Vanaf 1988 werd de hulp langzaamaan weer hervat. Van het oorspronkelijke bedrag resteert nog 91 miljoen euro. In het laatste beleidsoverleg heeft minister Koenders samen met de Surinaamse minister van planning en ontwikkelingssamenwerking, Van Ravenswaaij, afgesproken om dit bedrag te investeren in infrastructuur. Dit gebeurt via schuldverlichting, schoon drinkwater, onderwijs, gezondheidszorg en projecten voor de achtergestelde bevolking in het binnenland. Koenders: “Het geld is nu geheel gecommitteerd en in 2009 zal het meeste zijn uitgegeven, dat is een belangrijke doorbraak. Hiermee komt een einde aan de traditionele ontwikkelingsrelatie. Vanaf nu werken Suriname en Nederland samen aan een moderne relatie op basis van vriendschap en respect. Het is een historisch moment dat er nu een einde gekomen is aan het traditionele jaarlijkse overleg.” In de nieuwe relatie met Suriname zullen de banden tussen de beide samenlevingen centraal staan. Koenders heeft hiervoor een aanzet gegeven door de zogenaamde twinning faciliteit in het leven te roepen. Eigen initiatieven voor samenwerking tussen bijvoorbeeld universiteiten, ziekenhuizen, gemeentes, scholen, en sportorganisaties uit beide landen zullen hiermee worden gesteund. Zo gaat het Natuurtechnisch Instituut (NATIN) in Paramaribo met hulp van ROC Midden-Nederland een ICT-opleiding en een opleiding procestechniek opzetten. |