Eet klimaatvriendelijk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

sperziebonen 2De mogelijkheden voor een milieubewust eetpatroon zijn samen te vatten in 7 vuistregels stelt Milieu Centraal. De vuistregels voor een milieubewust eetpatroon:

 

Wees matig met dierlijke eiwitten zoals vlees, kaas en vis.

Het maken van dierlijke producten kost veel meer energie dan het maken van plantaardige. Om een dier een kilogram te laten groeien, is 2 tot 5 kilogram plantaardig voer nodig.

 

Koop bij voorkeur geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig

Bederfelijke producten zoals sla, komkommer, tomaten, boontjes en zacht fruit uit een ander continent worden vaak per vliegtuig vervoerd. Het vervoer van een kilogram sperzieboontjes uit Kenia kost 70 megajoules energie. Bewaargroenten en bewaarfruit worden per boot vervoerd en dat kost veel minder energie. Voorbeelden zijn appels, aardappels, bananen of kiwi's.

 

Eet regelmatig groenten van het seizoen

Het is beter om kasgroenten te vermijden vanwege het extra energiegebruik om de kassen warm te houden. Het energiegebruik kan oplopen tot 60 megajoules per kilogram product. Een kilogram groenten van de Hollandse volle grond kost slechts 1 tot 5 megajoules energie.

 

Eko voedselKoop op maat

Koop van bederfelijke producten zoals zuivel, vleeswaren en fruit, geen al te grote hoeveelheden. In een gemiddeld Nederlands huishouden verdwijnt ongeveer 10 procent van het gekochte voedsel in de vuilnisbak. Dat is maar liefst 51 kilogram voedsel of € 125 per persoon per jaar.

 

Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig

Etenswaren blijven het langste goed als ze bij de juiste temperatuur worden bewaard. Informatie hierover staat meestal op de verpakking.

 

Kook op maat

Ongeveer de helft van het voedsel dat nodeloos wordt weggegooid, bestaat uit maaltijdresten.

 

Koop milieuvriendelijk geteelde producten

De biologische landbouw gebruikt gegarandeerd geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische producten die in de verwarmde kas zijn geteeld, of per vliegtuig zijn ingevoerd, hebben overigens een hogere milieubelasting. Er is dan zoveel energie gebruikt dat de milieubelasting hiervan zwaarder telt dan het feit dat de producten biologisch zijn.

 

Milieu Centraal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons