Achtergrond

EenVandaag over OneWorld-reportage kindersekstoerisme Ghana

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gisteravond zond EenVandaag een reportage uit over de rechtszaak die door vastgoedmiljonair Arthur Paes is aangespannen tegen oud-OneWorld-redacteur Sanne Terlingen naar aanleiding van haar artikelen Paradijs voor pedo’s en het vervolg daarop. 
 
Medio november ontving Sanne voor haar artikel de Loep aanmoedigingsprijs voor onderzoeksjournalistiek. Juryvoorzitter Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur Nova) prees in het programma NCRV Lunch! op Radio 1 het gedegen werk dat was verricht voor de reportage.

In de reportage Paradijs voor Pedo’s beschrijft Terlingen hoe de Limburgse vastgoedmagnaat Arthur Paes, die in het artikel niet bij naam wordt genoemd, in Ghana verdacht wordt van seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Paes heeft onlangs een rechtszaak aangespannen tegen Terlingen. Hij eist onder meer 100.000 euro schadevergoeding. Het kort geding dient aanstaande woensdag 4 december in Amsterdam.
“De tegenpartij probeert een journalist te breken die op zoek is naar de waarheid”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Als beroepsvereniging staan wij achter Sanne Terlingen. De absurd hoge eis duidt op een rechtszaak die bedoeld is als intimidatie, om iemand de mond te snoeren. Ik verwacht niet dat de rechter daarin mee zal gaan.” 

Tegels lichten
De NVJ heeft samen met het Genootschap van Hoofdredacteuren een Persvrijheidsfonds opgericht om journalisten bij te staan bij de proceskosten. Eerder maakte Eric Smit daar gebruik van om zijn juridisch gevecht met Nina Brink te bekostigen. Sanne Terlingen beschreef onlangs voor OneWorld hoe zij en haar bronnen een jaar na publicatie van het bewuste artikel nog steeds lastiggevallen werden door de hoofdpersoon.  

“Intimidatie, al dan niet via de rechter, is een fact of life van de onderzoeksjournalist, zeker als je rijke tegenstanders hebt”, aldus Thomas Bruning. Bruning ziet geen directe toename in het aantal claims tegen journalisten, maar de NVJ maakt zich wel zorgen over de juridische bescherming van het toenemende aantal journalisten dat op freelance basis werkt. “Je kunt wel op je eigen blog een grote partij aanpakken, maar als freelancer ben je erg kwetsbaar als je geen hoofdredacteur of uitgever hebt die je steunt. Als je tegels gaat lichten, moet je goede afspraken maken met je opdrachtgever over wie de risico’s draagt.”

Grondig verdiept 
De redactieraad van OneWorld ziet de uitkomst van de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. “Het is de taak van OneWorld om over de gevolgen van globalisering te berichten, de reportage Paradijs voor Pedo’s is daar een voorbeeld van, want volgens kinderhulporganisaties neemt het aantal kindersekstoeristen wereldwijd nog steeds toe”, zegt voorzitter Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur de Volkskrant en burgemeester van Hilversum. Na publicatie van het artikel ontving Broertjes een telefoontje van Arthur Paes met de mededeling dat hij ‘niet goed toezicht zou hebben gehouden’. Op de redactie kwamen meerdere telefoontjes binnen dat er een cameraploeg onderweg was naar het gemeentehuis van Hilversum. Broertjes: “Als voorzitter van de redactieraad heb ik vooraf inzage gehad in de tekst. Ik heb toen gezien dat Sanne Terlingen zich zeer grondig heeft verdiept in de betreffende casus van de Limburgse miljonair. Daarom stonden wij als redactieraad destijds al achter de publicatie, en dat doen we nu nog steeds.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons