Achtergrond

Een walvis van weggegooid plastic

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Een boot van plastic afval, hoezo?
“Je hoort vaak negatieve verhalen over problemen in de wereld, maar over concrete oplossingen voor die problemen hoor je weinig. Het valt me ook op dat er ook nooit wat positiefs te melden valt over de problemen Ik ben daarom begonnen met Plasticwhale.org. Een blog dat mensen aanzet mij te helpen om een boot van plastic te bouwen en het probleem van plastic soep onder de aandacht te brengen.”

foto-Marius-Smit-

Marius Smit
www.plasticwhale.org

 

Plastic soep, wat is dat?“Een paar jaar geleden was ik met mijn vrouw op wereldreis. We waren in Borneo toen een tyfoon over het land stormde. De volgende dag zagen we wat de storm had aangericht op het strand. Het strand lag helemaal vol met plastic afval. Vanaf toen ben ik mij gaan interesseren in het probleem van plastic afval in de oceanen over de hele wereld: de plastic soep genoemd.”

 

 

 

Wat hoop je met het bouwen van de plastic boot te bereiken?
“Ik hoop dat ik met de boot de consument en bedrijven kan bereiken zodat het probleem hoger op de agenda komt, vooral bij mensen in de industrie. Ik wil mensen aan het denken zetten over hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan het probleem. En ik wil laten zien wat voor technieken er zijn om plastic afval te kunnen hergebruiken.”

 

 

Hoe groot wordt de boot?
“Ik heb nog geen idee hoe groot de boot gaat worden en hoeveel plastic ik nodig heb. Ik ben momenteel in gesprek met de TU Delft die mij gaan helpen de boot te ontwerpen en bouwen.”

Waarom de naam Plastic Whale?
“Ik wilde een duidelijke relatie aangeven tussen het leven wat aangetast wordt door het plastic in de zee. Met de walvis probeer ik de grootte van het probleem aan te geven. Zeg maar een ‘whale of plastic’. De naam is in het Engels omdat ik hoop dat mensen in het buitenland dit project ook overnemen.”

logo-Patrick-Wijnhoven3Er zijn andere, zoals Ramon knoester en zijn eiland van plastic,die de plastic soep te lijf willen gaan. Waarom dan zelf een project beginnen ?
“Het project van Ramon Knoester is heel erg groot en ver weg. Het leuke aan Plastic Whale is dat iedereen aan dit project mee kan helpen en dit kan niet bij Ramon. Het project duurt ook heel lang voordat het af is. Ik wil in korte tijd iets teweegbrengen en het probleem dichtbij huis halen door alleen Nederlands plastic te gebruiken.”

Als je ook mee wilt helpen met de boot ga dan naar www.plasticwhale.org

Foto boven (cc): Plastic flessen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons