Een slinger van witte paraplu’s voor vluchtelingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Maandagochtend schreef VluchtelingenWerk Nederland minister Leers van Integratie nog aan over het nieuwe vluchtelingenbeleid. Het kabinet voert strengere regels in rondom de criteria voor een verblijfsvergunning en laat vluchtelingen geld lenen om een integratiecursus te betalen. Ondanks de meningsverschillen kwam Leers ‘s middags langs bij de zogenoemde Umbrella March in Utrecht. "Wij zijn zeer betrokken met vluchtelingen. Voor hen die het echt nodig hebben, staat Nederland klaar."

jongentje
Kinderen liepen ook mee

Selectie
Meerdere keren uitte de minister zijn betrokkenheid, maar de toon van zijn boodschap was niet te missen. Nederland helpt vluchtelingen, maar alleen als zij voldoen aan de criteria. Die criteria zijn altijd onderhevig aan kritiek, zelfs van voorstanders van dit overheidsbeleid. "Ik geloof dat Nederland zijn best doet voor vluchtelingen," zegt voormalig vluchteling en rijksambtenaar Paul Mbikayi. "Maar voordat we tevreden zijn over ons beleid, moet het hele traject goed lopen, inclusief de selectie." Mbikayi sprak de menigte bij het asielzoekerscentrum toe over de huidige situatie en deelde enkele herinneringen.

In 1994 vluchtte hij vanuit Zaïre (nu Congo) naar Nederland. Inmiddels is hij rijksambtenaar bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een droomvoorbeeld voor het ministerie van Integratie. Maar het was niet dit Nederland waarin hij integreerde. "Ik denk dat het nu moeilijker is voor vluchtelingen om in het huidige  Nederland je draai te vinden," zegt Mbikayi. "De houding van de mensen is anders, het begrip, de tolerantie, is afgenomen."

VN-rapport Vluchtelingen

Op Wereldvluchtelingendag, maandag 20 juni 2011, bracht de VN een rapport uit over de status van vluchtelingen. Het rapport is gebaseerd op gegevens van 2010 en telt dus de nieuwe stroom van vluchtelingen uit Noord-Afrika niet mee. Enkele cijfers:
• Wereldwijd zijn er 43.7 miljoen mensen ontheemd, het hoogste aantal in vijftien jaar.
• 15,4 miljoen van hen zijn vluchtelingen die niet meer in hun eigen land kunnen blijven.
• De meeste vluchtelingen verblijven in ontwikkelingslanden, terwijl ontwikkelde landen een veel betere capaciteit hebben om hen op te vangen.
• De meeste vluchtelingen (1.9 miljoen) verblijven in Pakistan
• Slechts 197 duizend mensen waren in staat terug te keren naar hun land van herkomst. Dat is het laagste aantal sinds 1990

Tolerantie
Hoopt hij met deze Umbrella March meer tolerantie te creëren? "In mijn ogen is deze wandeling voor bewustzijn. Pas als mensen bewust zijn van de omstandigheden waar vluchtelingen vandaan komen en waar ze nu in leven, kunnen ze besluiten of ze dit tolereren of niet. Veel vluchtelingen neigen ernaar om hun verleden zoveel mogelijk te proberen te vergeten zodra ze hier zijn. Maar ik wil de vluchtelingen van nu helpen en zorgen dat ze hier terecht kunnen als dat nodig is."

Wachttijd
Waar alle partijen het op maandag over eens zijn, is dat de grootste valkuilen van het huidige vluchtelingenbeleid bij de selectie en de wachttijd liggen. "Vluchtelingen die naar Nederland komen, zitten te lang  in onzekerheid over hun verblijfsvergunning," zo omschrijft presentatrice Diewertje Blok het pijnpunt. "Terwijl ze al een vreselijke periode achter zich hebben liggen, blijven ze hierdoor alsnog in angst leven." Ministers Leers kan niet anders dan het met haar eens zijn. "De wachtperiode voor een verblijfsvergunning is als een paraplu met gaten," omschrijft hij met een passende metafoor. Schijnzekerheid.

panorama

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons