Een parlementair onderzoek naar de hulp?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"2008 was een dieptepunt in het debat over ontwikkelingssamenwerking", aldus Farah Karimi tijdens haar nieuwjaarstoespraak. In plaats van een debat op basis van losse flodders riep zij de Tweede Kamer op een parlementair onderzoek te starten naar internationale samenwerking. Zo`n parlementair onderzoek zou volgens haar niet alleen gebruikt moeten worden om ernstige misstanden aan de kaak te stellen, maar kan ook worden ingezet om terug te kijken, lessen te leren en aanbevelingen te doen. Zoals bij het parlementair onderzoek naar het onderwijsbeleid in Nederland.

Hieronder een aantal reacties van parlementariërs op de uitlatingen van Karimi, waarbij Arend Jan Boekestijn (VVD) nieuwe ‘onthullingen’ voorspelt.

 

Arend Jan Boekestijn, Tweede Kamerlid namens de VVD

"Helaas wil Novib om de verkeerde redenen een parlementair onderzoek. De VVD wil een onderzoek om daarmee een hervormingsproces op gang te brengen. Novib wil een onderzoek om de status quo te handhaven. De echte conservatieven zitten bij de ngo’s. Zij weten heel goed dat meer hulp Afrika niet zal helpen en toch pleiten zij ervoor. De intellectuele armoede in deze kringen kent geen grenzen. Natuurlijk ben ik nog steeds van mening dat er een parlementair onderzoek naar de effectiviteit van de besteding van ontwikkelingshulp moet komen. Als Novib dat nu ook steunt, dan vind ik dat prima. Op dit moment steunen drie partijen een parlementair onderzoek. Ik voorspel u dat nog dit jaar door nieuwe onthullingen (…) zich meer partijen achter deze oproep zullen scharen."

 

Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid namens de SP

"Het barst van de onderzoeken naar de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking, dus ik vind dat er geen reden is voor een parlementair onderzoek. Het zou goed zijn als parlementariërs als Boekestijn eens wat meer kennis namen van de stapels rapporten die er al liggen, nationaal en internationaal."

 

Cees van der Staaij, Tweede Kamerlid namens de SGP

"Ik heb het met aandacht gelezen en vind het een waardevolle suggestie. Het sluit goed aan op een internationale expertmeeting over parlementair onderzoek die ik onlangs bijwoonde, waarin de waarde van een dergelijke vorm van parlementair onderzoek, anders dan een what-went-wrong-onderzoek, werd beklemtoond. Het zou inderdaad een goede verdieping in het politieke debat kunnen aanbrengen. Ik sta daarom positief tegenover de gedachte aan een parlementair onderzoek over ontwikkelingssamenwerking."

Het hele artikel is te lezen in het nieuwste nummer van Vice Versa dat afgelopen weekend is uitgekomen. Ga voor meer informatie over het magazine naar www.viceversaonline.nl

Meer weten over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking? Ga dan op 19 februari naar de Rode Hoed in Amsterdam. OnzeWereld en OneWorld organiseren dan het debat ‘De nieuwe aanpak van Ontwikkelingssamenwerking’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons