Achtergrond

Een jonge tijger uit je autoraam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Er staan tientallen aanbieders op het internet. Vanaf duizend euro heb je een baby-cheeta, zindelijk, met een ‘health care package’ en zes maanden gezondheidsgarantie. Ze worden graag over hun buik geaaid, staat er. En zijn heel goed tam te maken. Ze hebben bruine en zwarte stippen, net zoals die van de chips (dat staat er niet). De aanbieder heeft een Zuid-Afrikaans telefoonnummer.

Hoe het met de struisvogel is afgelopen, weet ik niet .

Je kunt ook een struisvogel nemen, weer eens wat anders dan een parkiet. Ze worden als kuikens aangeboden door Indiase pluimveehandelaren. Laatst was er een ontsnapt, hij liep heel statig over een drukke weg. Een automobilist die achter hem reed, filmde hem (zie het resultaat hieronder). Na een tijdje was de automobilist de vertragende struisvogel zat en begon hij luid te toeteren. Hilarische beelden, zeker. Maar hoe het met die struisvogel is afgelopen, weet ik niet. 

[[{“fid”:”32947″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Ostrich roaming on Kuwait roads”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

In de woestijn van Koeweit leven nauwelijks (wilde) dieren.

Even later was ze dood
Ik weet wel hoe het afliep met de Filipijnse huishoudelijke hulp die hard werd gebeten door de leeuw van haar Koeweitse werkgever. De man bracht haar naar het ziekenhuis, dat dan weer wel. Gebeten door een hond, zei hij. De wond werd verzorgd en Lourdes – zo heette de Filipijnse hulp – werd naar ‘huis’ gestuurd. Een paar dagen later had Lourdes echter zo veel pijn dat haar baas haar opnieuw naar het ziekenhuis bracht. Even later was ze dood.

In de woestijn van Koeweit leven nauwelijks (wilde) dieren, laat staan tijgers en leeuwen. Als je een doodgewone hond het land binnen wilt krijgen, moet het dier alle mogelijke export- en importvergunningen hebben. Hij moet ingeënt zijn tegen van alles en nog wat, een onderhuidse microchip hebben en beschikken over een echt paspoort. Zouden die tijgers en leeuwen dat ook hebben? No way, die mogen hier helemaal niet zijn, die worden binnengesmokkeld.

Wild life moet wel leuk blijven
Safari komt van het Arabische woord voor reizen. Dat klopt wel, als je een jonge Afrikaanse leeuw bent die de pech heeft in handen te zijn gevallen van stropers. Je reist vanuit – zeg – Kenia naar Jemen, met de boot. Dan over land via Saoedi Arabië naar Koeweit. Overal passeer je als leeuw fluitend de grens, de ene grenswachter is nog corrupter dan de andere. Asjemenou.  

Je belandt in een groot huis met airconditioning en Filipijnse meisjes die je voeren, wassen en – als de baas dat vraagt – ongetwijfeld ook masseren. Je wordt gekamd en geborsteld en maakt ritjes met de snelle wagen over de Gulf Road. Totdat je ziek, zwak of misselijk wordt. Of totdat je dat aaien over je buik spuugzat bent en eens flink uithaalt met je wollige poot. Daar heeft de baas geen zin in, wild life moet wel leuk blijven.

De ‘crazy clown’
Misschien zet hij je uit de auto, in de woestijn, zoals hij doet met honden en katten. Het wemelt hier van de verschoppelingen. Die hebben dan nog het geluk dat er mensen zijn zoals Layla. Layla is Russisch, clown van beroep en dierenopvanger van overtuiging. Ziet ze bijvoorbeeld een hond in een auto op een parkeerplaats en vindt ze dat die hond te lang in die auto zit, dan zet ze een reddingsactie op touw.

De eigenaar noemt dat overigens diefstal en waarschuwt iedereen op Facebook voor de ‘crazy clown.’ Layla laat zich soms ook in de luren leggen. Koeweiti’s die van Layla afweten binden hun hond buiten vast, dagen lang, aan een korte lijn. Het wachten is vervolgens op Layla. Die zet dan een inzamelingsactie op touw en koopt het dier vrij. Laatst betaalde ze 600 euro voor een moddervette bulldog. Die Koeweiti lachte zich natuurlijk rot.

Geen behandelingen voor illegale roofdieren
Wilde dieren doet Layla niet. En ook de twee dierenziekenhuizen van Koeweit accepteren geen cheeta’s of tijgers als patiënt meer. Tot een jaar geleden kwamen die nog wel eens langs, maar het ministerie van landbouw heeft de dierenartsen op het hart gedrukt geen illegale roofdieren meer te behandelen.

Wat niet wil zeggen dat er geen artsen zijn die ’s avonds willen bijbeunen. Kim Kardashian – waarvan ik nooit heb begrepen wat die precies doet – schijnt een miljoen dollar te krijgen van een Saoedische prins om een nachtje met hem door te brengen. Ik weet zeker dat je in deze contreien ook wel een dierendokter vindt die tegen een redelijke vergoeding je cheeta komt genezen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons