Achtergrond

Rural Spark: Eigen stempel is onontbeerlijk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De afgelopen weken waren hectisch, ja, zelfs voor Indiaase begrippen. In oktober 2013 hebben wij ons in India gevestigd (zuid-Delhi), nadat we eerst twee jaar op en neer reisden vanuit Nederland. De zes maanden sindsdien bestonden uit vele tijdrovende klussen, waarvan we van te voren gedacht hadden dat die niet meer dan een paar uur zouden kosten. Gelukkig zagen we de afgelopen weken eindelijk het resultaat van ons werk en de lessen van het eerste half jaar.

Het bewijs

Een contract mét stempel.

In India aangekomen was één van de eerste dingen die wij kochten een stempel. Deze stempel, die je overal kunt laten maken, bevat de tekst Rural Spark Energy India Pvt Ltd – Authorized Signature en is inmiddels honderden keren gebruikt. Een bankrekening openen, verblijfregistratie aanvragen, belastingnummer aanvragen, importcode opvragen: alle handelingen vragen om een stapel papieren, handtekeningen en stempels. Ondertussen hebben we een map vol met allerlei getekende, gestempelde en sommige gevallen creatief gemaakte documenten. Daarnaast hebben we geleerd dat af en toe boos worden procedures ineens een stuk kunnen versnellen.

Voordat we vertrokken, vertelden veel mensen ons dat alles in India heel moeilijk en ingewikkeld is. Wat wij deden: ­gewoon 'gaan en we zien wel' ­dat was niet goed. Wij zouden zeker allerlei problemen krijgen. Nou, dat is niet gebeurd. Het is in India eigenlijk heel simpel, je begint ergens aan en stap na stap blijkt vanzelf wat je moet doen.
Hoe frustrerend of inefficiënt bepaalde dingen hier soms ook zijn, het mooie van India is dat het uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze altijd goed komt. Vaak gaat iets juist makkelijk, precies als je het niet verwacht. Een kantoor was zo gevonden, internet (glasvezel) binnen 24 uur geregeld en de man die ons op straat in Gaya (kleine stad in noordoost-India in de deelstaat Bihal) aansprak, is inmiddels bij ons in dienst. Kunal Singh blijkt de perfecte persoon voor het beheren en regelen van onze producten in de regio.

De afgelopen weken kwamen de resultaten samen:

  • Honderd van onze energiekits zijn getest bij ons op kantoor en bij Kunal, onze man in Gaya, aangekomen.
  • De organisatie rondom Gaya staat; de eerste 35 klanten zijn succesvol aangesloten bij Rural Spark met een abonnement. Deze dorpelingen huren een energiekit bij Rural Spark. Met deze kit wekken ze energie op die ze zelf gebruiken, maar ook verkopen aan hun dorpsgenoten.
  • Onze prototypes van de kits, die zijn uitgerust met een prepaidchip, zijn klaar om in het veld getest te worden.
  • En op dit moment worden prototypes, die overschotten aan energie kunnen uitwisselen tussen onze ‘Local Energy Suppliers’, gemaakt door lokale leveranciers. Volgende maand verwachten we de eerste in de dorpen te plaatsen.

De opstartfase is echt voorbij en het is nu knallen!

Lees ook: Rural Spark vangt de Indiase zon

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons