Achtergrond

Een dodelijke Pakistaanse liefde

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is even zoeken door de kleine straatjes in een buitenwijk van Lahore waar het echtpaar Robin (28) en Ayesha Ghosh (27) met hun hun twee zoontjes zijn ondergedoken. Een contactpersoon van de kerkelijke stichting die het gezin opvangt, brengt me uiteindelijk naar het gezin.  

Haar vader heeft de jacht op haar geopend, omdat zij, een moslim, verliefd werd op Robin, een christen

In de huiskamer buitelen de twee zoontjes Sanya (4) en Rahul (7) over elkaar heen. Ze komen niet meer bij van het lachen. Hun ouders kijken met verdrietige blikken toe. “Onze kinderen komen nauwelijks buiten. Dat is te gevaarlijk. Dan zouden ze onze verblijfplaats aan mijn familie kunnen verraden”, vertelt  Ayesha geemotioneerd. Haar vader, de opa van Sanya en Rahul, heeft de jacht op haar en Robin geopend, omdat zij, een moslim, verliefd werd op Robin, een christen. Ze renden samen weg. Haar vader dreigt haar te doden.

Liefde is een westers concept
De bescheiden, zachtaardige Robin was niet de keuze van haar ouders. Liefde is een westers concept in Pakistan waar volgens de cultuur het ‘volgen van je hart’ niet bestaat. Je ouders zoeken de partner voor je uit. En als je dan ook nog eens buiten je geloof trouwt en je bekeert tot zijn religie wordt dat in een land als Pakistan waar 96% moslim is als blasfemie, godslastering, beschouwd.  Er staat 20 jaar gevangenisstraf op.

De radicale Islamitische leiders gaan nog een stap verder. Zij geven de ouders de opdracht hun afvallige kinderen te doden. De familie volgt de fatwa vaak blindelings op. Afgelopen zomer sloeg de vader van de 25-jarige zwangere Farzana Parveen zijn dochter op de stoepen van het gerechtshof in Lahore dood. Hij had een rechtzaak tegen Farzana’s christelijke echtgenoot aangespannen wegens ontvoering van zijn moslim dochter. Zij verklaarde voor de rechter uit liefde te zijn getrouwd. Farzana stierf eenzaam op straat, terwijl de politie toe keek.

Allemaal hetzelfde verhaal
Robin en Ayesha is niet het enige stel dat voortvluchtig is. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Focus Pakistan krijgt bijna dagelijks een telefoontje van een angstig echtpaar. Ze hebben allemaal hetzelfde verhaal. Twee mensen met een andere religie werden verliefd op elkaar. Zolang een daarvan zich tot de islam bekeert, is  er niets aan de hand. Maar als vaak in het geval van het meisje zij besluit de religie van haar man tevolgen,  dus een christen wordt, lopen ze samen het risico vermoord te worden.

De ouders van Amna spanden een rechtzaak tegen hun schoonzoon aan wegens ontvoering. De rechter stelde haar ouders in het gelijk

“Vluchten, altijd maar weer vluchten. En de angst elke dag dat mijn ouders ons vinden”, fluistert Amna (25). Ze aait haar driejarige peuter Waniya over haar zwarte krullen. Ze vertelt dat Nadeem en zij schoolmaatjes waren. Zij is een moslim, hij een christen. Toen ze haar ouders vertelde verliefd te zijn op Nadeem, sloeg haar moeder haar heel hard.  Haar vader gooide zijn dochter het huis uit. De ouders van Amna spanden daarna een rechtzaak tegen hun schoonzoon aan wegens ontvoering. Ook al verklaarde Amna uit vrije wil met Nadeem te zijn getrouwd, de rechter stelde haar ouders in het gelijk. Amna en Nadeem vluchtten zover mogelijk weg. Zijn broers werden gearresteerd en in de gevangenis gemarteld. Een boze moslimmenigte viel het huis van zijn ouders aan. Met hun dochtertje woont het echtpaar ergens op een schuiladres. Een christelijke organisatie zorgt voor hen. Een baan heeft Nadeem niet. Hij durft het huis niet uit. Het liefst zou hij Pakistan verlaten. Hij heeft geen geld. Waar moeten ze naar toe?

Hoge prijs voor de liefde
Als laatste stel ik ze de vraag die al heel lang op mijn lippen brandt. Hebben Ayesha of Amnan ooit spijt van de keuze die zij maakten? Als ze vooraf hadden geweten dat er na hun huwelijk een leven op ze zou wachten waarin ze voortdurend zouden moeten vluchten om aan de eerwraak te ontkomen, waren ze dan nog steeds met hun mannen getrouwd? Amna twijfelt. Ze vindt de prijs die ze heeft betaald voor haar liefde wel erg hoog. Ayesha kijkt naar haar spelende zonen en zegt heel beslist. “Ik geniet nog elke dag van mijn mooie kinderen en de liefde die ik van Robin ontvang. Ondanks al mijn angsten en zorgen zou ik vandaag weer met hem zijn getrouwd.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons