Een dag lang duurzaam: tien tips

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gaat er een groene golf door het land. Van autoloze diëten tot fair festivals, er wordt van alles gedaan om eens wat extra aandacht te geven aan duurzaam leven. Ook je steentje bijdragen? OneWorld zette alvast tien tips voor 10/10 voor je op een rij.

 1. Volg een autodieet
Dat de auto slecht is voor het milieu, weten we natuurlijk allang. 10 oktober is een mooi moment om daar iets mee te doen. Laat die auto eens een week met rust, en kies voor groen vervoer. Tien Nederlandse topbestuurders doen in ieder geval mee; zij leveren op de Dag van de Duurzaamheid voor tien dagen hun autosleutel in, en verruilen hun bolide voor een treincoupé of fietszadel. Volg hun voorbeeld, en ga ook op autodieet!

2. Eerlijk koopjesjagen
Ook eerlijk hamsteren doe je op 10 oktober! Een hele lijst pure (web)winkels biedt haar producten die dag met 10% korting aan. Een overzicht van de winkels die meedoen, vind je hier. Vergeet je je faire boodschappenlijstje niet mee te nemen?

3. Organiseer een kledingruilbeurs
Toe aan een nieuwe herfstgarderobe? Ruil die te klein geworden trui eens voor die leuke broek die je buurvrouw nooit draagt. Kleding ruilen bespaart een hoop grondstoffen die nodig zijn om nieuwe kleding te maken, en is daardoor ontzettend duurzaam. En daarnaast ook nog eens heel gezellig. Een uitgebreid stappenplan voor het opzetten van je eigen ruilbeurs, vind je hier.

4. Doe een voorleesboekje open
Ook kinderen hebben veel vragen over milieu, klimaat en eerlijk delen. Door het hele land worden er daarom scholenacties georganiseerd, waarbij kinderen voorgelezen worden over duurzame thema’s, om er daarna samen over te praten. Ga ook als voorlezer aan de slag bij jou in de buurt!  Scholen kunnen zich nog tot en met 5 oktober voor de actie aanmelden.

5. Recycle je gereedschap
Heb je nog oud gereedschap in je schuur liggen? Struin het bij elkaar, en neem het op 10/10 mee naar De Dam. Gered Gereedschap staat daar met een tot mobiele werkplaats omgebouwde zeecontainer, waar gereedschap ingezameld, opgeknapt en verscheept wordt naar Afrikaanse schoolkinderen.

6. Boek een groene reis
Alweer toe aan vakantie? Ga eens duurzaam op reis. In gebieden met weinig werkgelegenheid, is toerisme een zeer welkome inkomstenbron. Zo kan jouw reis naar de zon een alternatief bieden voor stroperij, overbevissing en houtkap. All for Nature organiseert duurzame reizen, en zegt daarbij ook rekening te houden met CO2-uitstoot. Zo geniet de planeet ook een beetje mee van jouw vakantie.

7. Besparen vanachter je PC
Ook voor wereldverbeteraars die liever thuis blijven, is er genoeg te doen. Wist je bijvoorbeeld dat je PC vaak zonder dat je het weet veel teveel energie verbruikt? Dit kun je eenvoudig zelf veranderen in je computerinstellingen. Zo spaar je niet alleen een hoop bomen, maar ook nog eens veel geld.

8. Doe een duurzaam dansje
Op zo’n mooie dag, kan een feestje natuurlijk niet ontbreken. Voor speeddates met eerlijke ondernemers, Victoria Koblenko en een DJ, ga je naar het Festival of Cools in Amsterdam. Liever een feestje met food, fashion en film? Ga dan naar Tis Groen! in Alphen aan de Rijn. Of organiseer je eigen duurzame buurtfeest!

9. Eet eens plantaardig
Duurzame voeding: gezond voor je lijf, en voor de planeet. Eet eens een dag plantaardig voedsel, en probeer dierlijke producten te laten staan. Bekende Nederlanders zullen op 10/10 om 10.00 uur een plantaardig ontbijtje nuttigen op Amsterdam Centraal. Wil je aanschuiven? Like dan de Facebook-pagina van PlantaarDag en maak kans op een plek aan tafel. Draai je liever zelf wat in elkaar? Hier vind je een hoop inspiratie.

10. Douchen met een coach
De gemiddelde Nederlander staat zo’n 8,5 minuten onder de douche. Dat kan best wat sneller. Een handig hulpje daarbij is de douchecoach, een zandloper met zuignap die 5 minuten loopt. Als je je aan de tijd houdt, bespaar je 42 liter water per douchebeurt. Per maand is dat zo’n 16.200 liter per huishouden. Best de moeite waard, toch?

Wil je nóg meer tips? Kijk dan eens op de officiële site van Dag van de Duurzaamheid. Daar staat een uitgebreid overzicht van alles wat er op 10 oktober in het land te doen is.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons