Achtergrond

Een bloedige Palmzondag in Egypte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Twee zelfmoordaanslagen deden Egypte schudden: een in de grootste kerk van Tanta in de Nijldelta, en niet lang daarna een bij de ingang van de Kathedraal in Alexandrië, de zetel van de Koptische Paus Tawadros II, die daar de dienst leidde. Beide aanslagen zijn inmiddels opgeëist door IS.

In december kwamen al 29 Kopten om bij een aanslag op de Koptische Kathedraal in Cairo, de grootste kerk in het Midden Oosten. Bij de aanslagen van gisteren zijn 45 doden gevallen; vanwege het grote aantal zwaar gewonden loopt dat cijfer waarschijnlijk nog op.

 

IS verklaring

Tanta

Gisterochtend werden we opgeschrikt door een bomexplosie in de Mar Girgiskerk in Tanta, een grote stad in de Nijldelta boven Cairo. Afschuwelijke beelden verschenen op Arabische tv-zenders.

 

 

Het moment van de explosie in de kerk van Tanta. Video verscheen op Al-Hadath TV, op hun twitter account. 

Foto van in de kerk, op Al-Arabiya TV 

Bij dezelfde kerk was tien dagen eerder al een explosief ontmanteld en acht dagen daarvoor vond in Tanta een aanslag plaats op een politie trainingskantoor, waarbij een politieman omkwam en er 15 gewond raakten.

Alexandrië

Niet lang daarna verschenen er berichten over een explosie bij de Kathedraal in Alexandrië, de zetel van de Koptische Paus Tawadros II.

Beelden van de beveiligingscamera van de ingang van de Kathedraal in Alexandrië.

Syriëgangers

Inmiddels hebben Egyptische autoriteiten de identiteit van de twee zelfmoordenaars vastgesteld, zo melden diverse Arabische media. Beiden bereikten Syrië in 2013, volgens de internationale Arabische zender Al-Arabiya, die dichtbij het Egyptisch regime staat.

De zelfmoordterrorist van Alexandrië, Abu Ishaaq, reisde naar Syrië via Turkije en de zelfmoordterrorist van Tanta, Abu Baraa’a, via Libanon.

Escalatie

IS wordt in Irak, Syrië en Libië teruggedrongen, maar in Egypte, waar IS overigens geen stad langer dan een halve dag in handen wist te houden, lijkt dat niet het geval. Wael Eskander, journalist en Koptisch activist: “IS publiceerde in februari een video waarin ze Kopten in Egypte bedreigden. Vermoedelijk gingen de zaken in de Sinai niet goed voor IS, qua militaire overwinningen, en zijn ze daarom naar terroristische activiteiten teruggekeerd. Terroristische activiteiten in de zin van onschuldige burgers doden. De Koptische Kerk heeft duidelijk gemaakt dat ze Sisi dienen. Daarom zijn ze doelwit geworden.”

Voornoemde video bevatte beelden van Abu Abdullah al-Masry, de man die verantwoordelijk was voor de aanslag op de Koptische Kathedraal in Cairo van afgelopen december. De video keert zich tegen Egyptische christenen en stelt dat gevangen gezette Islamisten snel bevrijd zullen worden.

“Vlak na publicatie van de video werden Kopten massaal doelwit in Al-Arish (het noorden van de Sinai),” aldus Eskander. “Dat leidde tot een vlucht van Kopten naar de Westkant van het Suezkanaal.”In Al-Arish had Al-Bait al-Maqdis in 2014 trouw beloofd aan IS in Raqqa.

“De Egyptische autoriteiten zijn tot dusver niet in staat gebleken om de escalerende dreiging aan te kunnen. Mogelijk grotendeels vanwege hun eigen onbekwaamheid, maar het laat ook het toenemende vernuft van de operaties van ISIS jegens Egypte zien” schrijft Moktar Awad, onderzoeker aan de George Washington universiteit vandaag in The Atlantic

“Nu de groep elders in de verdediging is gedrongen, is het vasteland van Egypte een aantrekkelijke optie geworden voor een potentieel nieuw front in de Jihad. Het lijkt erop dat de groep nu meer tijd en middelen, en belangrijker: meer ISIS-talent op Egypte inzet, waardoor de situatie in de toekomst waarschijnlijk zal verslechteren,” aldus Awad.

En volgens groot-imam van de Azhar, Ahmad al-Tayyeb, steunen Westerse inlichtingendiensten IS. Gaber Asfour, Egyptes vorige mister van Cultuur, zei dat Hillary Clinton IS heeft opgericht, om Egypte ten val te brengen. Het is een claim die veel officials en gewone Egyptenaren maar al te graag geloven, en verklaart voor een groot deel de liefde voor Trump  van de Egyptenaren.

Teveel woede in de maatschappij

“Wat het Egyptische leger heeft gedaan… Het verdrietige ervan is dat ze zoveel vijanden hebben gecreëerd” zegt journalist Tagheed al-Khodary. “Kijk naar de rapporten van Human Right Watch en Amnesty (die overigens allebei door de Egyptische autoriteiten  als terroristische organisaties zijn aangemerkt). Veel politieke gevangenen verblijven in de slechtste denkbare omstandigheden in Egyptische gevangenissen. Je hebt dus nu een hele lading mensen in Egypte, familie en vrienden van deze gevangenen, die willen bewijzen dat het leger het mis heeft. Zolang je zo hard onderdrukt wordt er niets opgelost,” aldus Al-Khodary.

Volgens Egyptische mensenrechtenadvocaat Gamal Eid, zitten er inmiddels meer dan 60.000 politieke gevangen vast in Egypte.

Hoofdfoto: twitter Daily News Egypt 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons