Nooit eerder waren zoveel betrokkenen in Afrika bijeen om de mogelijkheden van biogas en schoon koken te bespreken. De ABPP heeft inmiddels 60.000 biogasinstallaties geënstalleerd door heel het continent, maar er moet nog veel gebeuren zegt Harrie Oppenoorth. Deze energie- en klimaatspecialist van ontwikkelingsorganisatie Hivos was aanwezig tijdens de conferentie. OneWorld sprak hem na afloop.
Hoe was het op de conferentie?
"Al vanaf het begin hing er een hele goede sfeer. Het gevoel dat de conferentie een keerpunt kan zijn was sterk. De bijeenkomst is echt een mijlpaal in Afrika. Bijzonder was ook dat er op de eerste dag als bekroning een trofee werd overhandigd aan het 13.000ste huishouden dat een biovergister in Ethiopië heeft aangeschaft. Voor veel boerengezinnen is dit namelijk niet goedkoop. De meest gekochte biovergister kost tussen de 575 dollar in Kenia en 750 dollar in Burkina Faso. Dat is ongeveer de prijs van 1,5 zwangere koe."
Wat is biogas?
Biogas is gas dat uit mest gewonnen wordt. In Afrika is het vooral geschikt voor gezinnen in rurale gebieden. Deze gezinnen zijn voornamelijk aangewezen op brandhout, petroleum of kolen. Het gas dat een biovergister genereert is schoner en goedkoper. Het leidt niet tot giftige rook in de keuken en het voorkomt sprokkelen in het bos. Het restproduct, ‘bioslurry’, kan gebruikt worden om landbouwgrond te bemesten en zo de oogst te verbeteren.
Wat waren de belangrijkste uitkomsten van de conferentie?
"Er zijn maar weinig biovergisters en daardoor blijft biogas door Afrika verspreid. De resultaten zijn goed, maar de markt moet worden ontwikkeld. Door biogas stijgt het inkomen van de boer, omdat hij geen kunstmest hoeft aan te schaffen. Ook leren de boeren steeds beter hoe je bioslurry het beste per verschillend gewas kunt toepassen. Op de conferentie zijn nieuwe biogasapparaten gepresenteerd zoals melkkoelers en rijstkokers. En er is een nieuwe fornuis ontwikkeld dat geschikt is voor het bakken van de grote pannenkoek 'injerra' die traditioneel bij elke maaltijd in Ethiopië wordt gegeten. Een lastig onderwerp blijft dat de gezondheidseffecten van schoon koken moeilijk meetbaar zijn."
Jullie hebben ook huishoudens bezocht. Wat heb je daar gezien?
"Ik heb schone keukens gezien, waar mensen niet meer op de grond hoeven te koken. Ik heb mooie verhalen gehoord over de productietoename van bananen, appels, sinaasappels en mango’s door bioslurry. Een dame vertelde me dat ze niet meer zo vroeg hoeft op te staan om een vuur op gang te krijgen voor het ontbijt. Ook sprak ik iemand met zeer weinig land maar die toch een aardig inkomen had door het gebruiken en verkopen van bioslurry in bussen."
Wat gaat er nu concreet gebeuren?
"Deze sector vooruit helpen vergt gezamenlijke inspanning van bijvoorbeeld overheden, ontwikkelingsorganisaties en investeerders. We gaan ons meer richten op promotie en marketing bij de verschillende actoren. En tegen het einde van volgend jaar komt er waarschijnlijk een kleiner, maar vergelijkbaar, evenement gericht op vooral de West-Afrikaanse landen. Daar zijn de biovergistermarkten nog erg slecht ontwikkeld."