Achtergrond

‘Een baan is een achterhaald concept’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Wij zijn aan het worstelen om een goed verdienmodel te vinden. U boekt het ene succes na het andere met sociale ondernemingen. Wat is de sleutel tot dat succes?” Hij klonk bijna wanhopig, de vraag van de Nederlandse sociaal ondernemer aan de held van alle social entrepreneurs, Muhammad Yunus. Maar de Nobelprijswinnaar van 2006, en oprichter van de fameuze Grameen Bank die als eerste microkredieten verstrekte, wimpelde de loftuitingen af.  “Ik ben alleen maar een verhalenverteller. De sociaal ondernemers die wij ondersteunen zijn verantwoordelijk voor het succes. En ik presenteer hier alleen maar de beste voorbeelden natuurlijk. Als een onderneming mislukt, heb ik het er niet meer over.”

Duwtje

Muhammad Yunus (76) was maar liefst drie dagen in Nederland, vanwege het Social Business Forum in Utrecht. En passant deed hij ook Amsterdam aan, voor een ontmoeting met een veertigtal startende sociale ondernemers ten kantore van Social Enterprise NL. Een succesrecept is er niet, benadrukte de Bengaalse econoom, behalve stug doorgaan en goedbedoelde adviezen om er mee op te houden in de wind slaan. “Dit gaat over wat jij wilt. Houd daar aan vast, tegen alle scepsis in!”.

Ik ben alleen maar een verhalenverteller

 

En soms moeten potentiële sociale ondernemers nog even een duwtje in de juiste richting krijgen. “We geven ook studieleningen voor kinderen van Grameen-klanten. Zij klagen nog wel eens dat er na hun opleiding geen banen voor ze zijn. In eerste instantie voelde ik met ze mee. Maar toen zei ik: een baan is een achterhaald concept. Heeft je moeder ooit om een baan gevraagd? Vijfentwintig jaar geleden is ze met een lening van 35 dollar haar professionele leven begonnen. Zij durfde dat. Nu kom jij met: geef me een baan. Word een ondernemer! Een mens is niet geboren om voor een baas te werken. Wij hebben een Social Business Fund. Als je zelf geen business-idee kunt bedenken, ga je maar naar je moeder, zij wist het wel.”

Met Yunus op de foto

Yunus krijgt veel voor elkaar, heel veel. Grameen heeft inmiddels kantoren in acht landen en Yunus’ ambities reiken verder dan alleen bankieren voor de armsten. Voorbeelden buitelden woensdag over elkaar heen. Toen Yunus vanuit de lucht de gevolgen van ontbossing in Haïti aanschouwde, besloot hij dat actie geboden was. En dus begon hij het Haiti Forest Initiative om bomen aan te planten, met ruimhartige steun van Bill Clinton en Richard Branson. “In 1985 was nog een kwart van Haïti bedekt met bos, en dat is teruggelopen tot 2 procent. Al het bos werd gekapt voor houtskool. Ik heb de mensen overtuigd dat verantwoord bosbeheer ook geld op kan leveren. En tegen Richard Branson zei ik: je hebt met je vliegtuigen voor heel wat CO2-uitstoot gezorgd, nu heb je de kans om wat terug te doen.” Of hij daarmee een goed initiatief niet liet kapen door de marketing van deze celebrities, wilde een sociaal ondernemer weten. “Hoe sociaal is zo’n initiatief dan?”

Als je zelf geen business-idee kunt bedenken, ga je maar naar je moeder

 

Yunus: “Dezelfde vraag kreeg ik toen Grameen een joint venture met Danone begon voor de productie van met micronutrienten verrijkte yoghurt. Ik doe dan altijd of ik heel verbaasd ben. ‘Oh, ik dacht juist dat ik hén gebruikte’. Ik heb niet de illusie dat ik Danone compleet veranderd heb, maar ik heb er wel wat teweeg gebracht. Dus ik zou zeggen: Danone, gebruik me maar.”

Het was de enige licht-stekelige vraag van de middag. Yunus was hier te midden van bewonderaars, die na afloop met hem konden knuffelen en de op de foto gaan. De ene na de andere vragensteller verklaarde dat hij of zij was ‘bitten by the bug’: gegrepen door het Yunus-virus. Merel Rumping, prothese-producent en distributeur met LegBank, verwoordde dat mooi. “Ik was 23, en studeerde nog, toen ik bij de toekenning van de Nobelprijs aan u voor het eerst van microfinanciering hoorde. Ik was sceptisch of dat zou werken en vertrok naar Colombia om voor een microkredietbank te gaan werken. Twee jaar geleden zette ik mijn onderneming op, om slachtoffers van landmijnen aan betaalbare protheses te helpen. En we hebben net gehoord dat Google 1 miljoen in de onderneming wil steken. Ik ben u dankbaar voor de inspiratie.”

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons