Vorig jaar deed OneWorld regelmatig verslag van een van de belangrijkste VN processen op dit moment: het vormgeven van een nieuwe mondiale agenda om armoede, ongelijkheid en duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken. Hoe staat het er nu voor? Is er al consensus bereikt en wat zijn struikelpunten? OneWorld zoekt het uit en vraagt het insiders.
1. De armoede halveren en minder mensen honger
2. Alle kinderen naar school
3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4. Minder kindersterfte
5. Verbetering van de gezondheid van moeders
6. Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes
7. Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling
Nederland en de VN
Begin februari kwamen afgevaardigden van de VN-lidstaten voor de achtste keer (als Open Working Group) bijeen om te inventariseren welke onderwerpen niet mogen ontbreken in een nieuwe agenda om armoede uit te bannen en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Het resultaat van deze sessies is een rapport met 19 belangrijke aandachtspunten, zoals educatie, duurzame productie en consumptie en het aanpakken van klimaatverandering. De komende maanden zal de werkgroep van de Verenigde Naties onderhandelen over deze aandachtspunten.
Gelijke rechten
Voor Nederland staan er een aantal punten op de prioriteitenlijst. Hierover vertelt Anne Poorta, hij is beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse zaken en houdt zich bezig met het vormgeven van een nieuwe mondiale agenda. "Een belangrijk thema waar Nederland zich sterk voor inzet is seksuele en reproductieve gezondheid en rechten", aldus Poorta. Dit zijn rechten als voorlichting over seksualiteit, betere toegang tot voorbehoedsmiddelen, aidsremmers en andere medicijnen en meer respect voor seksuele gezondheid en rechten van gediscrimineerde en kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld homoseksuelen, drugsgebruikers en prostituees. Ook kindhuwelijken is een punt dat in de bijeenkomst van februari ter sprake is gekomen, aldus Poorta. "Er bestaat een grote consensus wanneer het gaat om gelijke rechten", vertelt hij. Onderwerpen als homorechten en abortus blijven tegenstand ondervinden.
Tegenstand
De tweeëntwintigjarige Ralien Bekkers is Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties en merkt deze tegenstand op, voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi Arabië. Zo zou homoseksualiteit slecht zijn voor de wereldeconomie, en de groei tegengaan van fabrieken die babykleren en babyvoeding produceren. Maar dit is niet de normale gang van zaken volgens Ralien.“De VN wordt afgeschilderd als circus, maar dit vind ik te negatief. Dat staat te ver van de werkelijkheid. Het is wel erg complex wat er gebeurt binnen de VN en er gebeurt te weinig van wat er echt zou moeten gebeuren”. Zo staan sommige onderwerpen nog niet hoog op de lijst, bijvoorbeeld klimaatverandering. “Zolang we ons eigen ecosysteem blijven afbreken, hebben we straks niks meer om over te discussiëren. Gelukkig zijn we nu in ieder geval zo ver dat er één gezamenlijke agenda moet komen." Een agenda die zowel armoede- als duurzaamheidsvraagstukken combineert.
De meerwaarde van de VN
Hoe gaat deze agenda er komen? Met 193 verschillende landen met een mening? Ralien vindt dat er grote waarde in het bij elkaar zijn is, en de VN brengt mensen bijeen. Maar in hoeverre zijn dit mensen die er echt iets mee te maken hebben? “Die mensen zijn er niet, die hebben er geen geld voor”, aldus Ralien. Dit zijn de mensen uit achterstand wijken, juist de mensen voor wie de millenniumdoelen ooit zijn bedoeld. Ralien probeert er voor te zorgen dat de belangrijke punten wel worden besproken, zij bezoekt duizenden jongeren in Nederland om te bespreken wat er speelt en haalt inspirate voor de belangrijke onderwerpen hieruit. “De Open Working Groups hebben wel degelijk een toegevoerde waarde, dit is de plek waar belangrijke onderwerpen kunnen worden aangedragen. Wel moet er een omslag komen in het systeem. Niet meer de diplomatie die er nu bestaat binnen de VN. De agenda moet gaan over de mensen, niet over de diplomaten."