Achtergrond

Een Aboutalebje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen. 

Daar gaan we weer. Na de aanslagen in Parijs buitelen de politici weer over ons heen om op z’n hardst te roepen dat de tragedie in Parijs een aanslag is op onze normen en waarden. Het roept direct de vraag op wat IS dan heeft aangevallen in Beiroet twee dagen ervoor. Was dat dan een aanval op de normen en waarden van Hezbollah? En was het opblazen van het vliegtuig boven de Sinaï dan een aanval op de normen en waarden van Rusland? Niet IS probeert van de strijd een ideologische strijd te maken, maar het Westen. IS heeft helemaal geen echte ideologie. En al helemaal niet een ideologie die gebaseerd is op de islam. 

IS heeft helemaal geen echte ideologie, en al helemaal niet eentje die is gebaseerd op de islam

De aanvallen van IS zijn een stuk simpeler te duiden: het zijn gewoon aanvallen op tegenstanders. De reden dat IS ons aanvalt, is omdat wij met hen in oorlog zijn. IS snapt dondersgoed dat de aanval de beste verdediging is. Toen Rusland zich met de strijd is gaan bemoeien, moest IS wel een stap naar voren zetten. De bom in het vliegtuig, de aanval in Beiroet en de aanval in Parijs drukken Rusland, Hezbollah en Frankrijk in het defensief. Al is het maar voor even. Dit zijn geen aanvallen op de normen en waarden van Rusland, of van Hezbollah, of die van Frankrijk. Dit zijn aanvallen op het gedrag van deze landen/groepering.

Het spelen van de ‘het is een aanval op onze normen en waarden’-kaart is puur voor de eigen bühne. Niets makkelijker om de eigen bevolking aan zich te binden door deze kaart te spelen. Wilders speelde uiteraard direct ‘het is de schuld van de vluchtelingen’-kaart. Anderen vonden dat te ver gaan, en relativeerden dat. Opper-excuus allochtoon Aboutaleb deed weer een Aboutalebje, door te zeggen dat de 40.000 tot 50.000 mensen die zich bij IS hebben aangesloten moeten worden weggevaagd. Om er aan toe te voegen: ‘Pas als zij weg zijn, verdwijnt ook het probleem.’

Aboutaleb vergeet de dieperliggende problemen achter de terreur te benoemen en zijn verontwaardiging is selectief

Nou trek ik wel eens vaker de verstandelijke vermogens van politici in twijfel, maar dit simplisme slaat werkelijk alles. Na de aanslag op Charlie Hebdo hield hij ook al zo’n inspirerend betoog: ‘Als je niet van onze vrijheid houdt, rot dan maar op.’ Alsof mensen in andere landen van dictaturen houden. Alsof ‘vrijheid’ het exclusieve domein is van het Westen. Alsof we zelf wel echt zo vrij zijn. Het zijn slechts grote woorden, die het goed doen bij de autochtone bevolking en de witte politieke bestuurlijke elite, maar waar een groot deel van de moslimbevolking van gruwt. Waarom? Nou heel simpel, omdat Aboutaleb de dieperliggende problemen achter de terreur vergeet te benoemen en zijn verontwaardiging selectief is.

Dat selectieve werd pijnlijk duidelijk tijdens de kristallnachtherdenking 9 november. Voor het pro-Israelische gedeelte van de Joodse gemeenschap gebruikte Aboutaleb het verhaal over de holocaust om te waarschuwen voor IS. Normaal is de Joodse gemeenschap wars van elke vergelijking met de holocaust. Maar Aboutaleb kreeg een daverend applaus. De haat en angst bij het pro-Israelische deel van de Joodse gemeenschap voor IS en andere moslims, won het van de afkeur van elke vergelijking met de holocaust. Op zich had het doorbreken van dit taboe functioneel kunnen zijn, maar door zijn stilzwijgen over de terreur van Israel, heeft Aboutaleb zich nog meer van de moslimgemeenschap vervreemd. Hij wordt gezien als een bruikbare marionet van de witte politieke bestuurlijke elite.

Onze strijd tegen IS is kansloos, ten eerste omdat we op geen enkele manier willen kijken naar de oorzaken en aanleidingen waardoor IS ontstaan is. Zoals de inval in Irak door het Westen. Door niet naar de achterliggende oorzaken te willen kijken, dachten de Amerikanen ook dat de Irakezen met bloemen langs de weg zouden staan om de Amerikanen te verwelkomen na de ‘bevrijding’ van Saddam Hoessein. Maar de Irakezen waren de jarenlange Westerse steun aan Saddam Hoessein niet vergeten, en zeker niet het wegkijken door het Westen tijdens de gifgasaanvallen van Saddam Hoessein op zijn eigen bevolking. Het is deze naïviteit van het Westen waardoor we steeds weer voor voldongen feiten komen te staan. Ook nu weer in Parijs.

Het holle gebrul over liberté, égalité en fraternité heeft de kloof tussen autochtoon en allochtoon Nederland aanzienlijk vergroot

IS valt onze normen en waarden helemaal niet aan. De reden dat IS bestaat komt omdat we onze eigen normen en waarden totaal niet serieus nemen. Zo als de wind waait, waait ons jasje. Door de grote mensenrechtenschendingen van Israel en Saudi Arabie, onze grootste vrienden in het Midden Oosten, waarover het Westen zwijgt, staat het Westen bekend als grenzeloos hypocriet. En in Nederland erkent Rutte dat er discriminatie is, maar helaas pindakaas. Hij kan daar niets aan doen. Allochtonen moeten zich maar invechten. Dit gedrag en dit soort woorden zullen allochtonen nooit vergeten, en zal hun houding ten opzichte van ‘ons’ voor lange tijd beïnvloeden. De woorden van de afgelopen dagen, het holle gebrul over liberté (Gaza?), égalité (invechten?) en fraternité (de grenzen moeten dicht?), hebben de kloof tussen autochtoon en allochtoon Nederland aanzienlijk vergroot. De vele moslims die expliciet afstand nemen van IS, doen dat zeker omdat ze van IS walgen (of denken dat het een complot is van de Mossad en de CIA), maar ook omdat ze de grotere repressie van de autochtone bevolking en haar politieke bestuurlijke elite vrezen.[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons