Achtergrond

Economische wereldorde van morgen in kaart

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Om de grote verschuivingen in het mondiale economische landschap te verduidelijken, brengt MO.be de toekomstige leiders van de wereldeconomie in kaart. Ten eerste de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Daarnaast Zuid-Afrika, dat in 2011 tot het samenwerkingsverband van groeilanden toetrad. Tot slot brengt MO.be ook de voorhoede van de ‘Next Eleven’ in kaart: Indonesië, Turkije en Mexico.

Spraakmakende voorspelling
In 2003 deed de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs een spraakmakende voorspelling: in 2050 zouden Brazilië, Rusland, India en China zodanig gegroeid zijn dat hun economieën veel van de ontwikkelde landen voorbijgeschoten zou zijn. Vandaag, nog geen tien jaar later, blijkt deze transformatie van de economische wereldorde zich sneller dan verwacht te voltrekken. Bovendien volgen andere opkomende economieën ook snel. De vraag luidt niet langer of, maar wel wanneer de westerse dominantie van de wereldeconomie doorbroken wordt.

Shifting powers
In de vierdelige serie, onderdeel van de reeks Shifting Powers op MO.be, is te zien hoe het economische zwaartepunt van de wereld zich van West naar Oost (en ook richting Zuid) en van de Atlantische naar de Stille Oceaan verplaatst. Hoever is dit zwaartepunt al opgeschoven? En hoe snel verplaatst het zich? Bekijk de kaart op MO.be

Foto: cc coda

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons