Duurzame tv-zender voor groentjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Confronterend, serieus, maar ook feel-good”, zo omschrijft initiatiefnemer Reinier van den Berg, onder andere weerman bij RTL, het nieuwe Ecoland.tv. Een thema-kanaal over duurzaamheid, maar dan zonder de geitenwollensokken.

Waar komt het idee achter Ecoland.tv precies vandaan?
“Met vijf man hebben we het idee uitgewerkt, maar grafisch vormgever Frank Langedijk kwam in eerste instantie met het plan. Hij zit in hetzelfde gebouw als waar de redactie van Brava gevestigd is, die meerdere thema-kanalen heeft. Bij het kopieerapparaat liet hij het idee van een duurzame zender een paar keer vallen een kreeg zo twee mensen van Brava mee, Rob Overman en Robbert Rutten. Langedijk werkte ook wel eens voor energiecoöperatie De Groene Reus waar Robert Hemmel directeur van is. Hij raakte gecharmeerd van het idee en besloot mee te doen .Via Twitter kwam het idee vervolgens ook op mijn spoor terecht. Ik heb gelijk heel enthousiast gezegd dat ik wel mee wilde denken, want ik zat een paar jaar geleden met hetzelfde idee in mijn hoofd maar kreeg het toen niet van de grond.”

Op welk publiek richt de zender zich en met wat voor een programma’s?
“Wij willen juist de niet-duurzame mensen nieuwe dingen leren en na laten denken over duurzaamheid. Mensen moeten gaan denken: gaaf, dat is eigenlijk toch wel leuk. Duurzaamheid is niet alleen voor GroenLinksers en geitenwollensokkendragers.”

“De programma’s zullen de diepte ingaan, maar er zullen ook laagdrempelige programma’s zijn. Laatst sprak ik bijvoorbeeld een boswachter die vertelde dat er iedere dag wel iets nieuws te beleven valt in het bos. Eigenlijk zou je met de boswachter mee op pad moeten gaan en laten zien wat er iedere dag gebeurt. Dat zijn de lichte, toegankelijke programma’s. Genres als muziek en sport zal je ook terugvinden bij Ecoland.tv, maar dan wel passend bij onze duurzame visie. Bijvoorbeeld een programma over een voetbalvereniging die alleen werkt met zonnepanelen. Wat er sowieso komt is een weerbericht dat vertelt hoeveel zonne-energie er kan worden opgewekt in een bepaalde week. Verder willen wij met thema’s gaan werken, dat iedere maandagavond bijvoorbeeld draait om voedsel of het klimaat.”

Frank Langedijk, Reinier van den Berg en Rob Overman tonen de oprichtingsakte van Ecoland.tv.

‘Positieve tv’ staat op jullie website. Is dat niet naïef? 
“Met positieve tv bedoelen wij dat je niet alleen de problemen en confrontatie moet laten zien, maar ook hoog moet inzetten op oplossingen. Dat je kijkers echt handvatten geeft om een probleem op te lossen, anders krijg je ze niet in beweging. We willen mensen duurzame voorbeelden en tips geven waarmee ze aan de slag kunnen, bijvoorbeeld over lokale producten en het zelf opwekken van energie.”

De zender wil dus mensen in beweging krijgen?
“Ecoland.tv wordt niet alleen een kanaal, maar ook een community en groene beweging. Daarom onze slogan: All together now. Je kunt een soort tientjeslid worden van de zender en zo niet alleen meebouwen aan de zender, maar ook aan een bos. Ieder lid krijgt een boom die door Trees for All geplant wordt in een project in Bolivia. Bomen zijn onlosmakelijk verbonden met het ecosysteem en daarom een passend cadeau vonden wij. We willen daarnaast graag videocontent van de maatschappij laten zien op de zender. Want duurzaamheid zit op de straathoek. We zijn benieuwd naar wat kijkers verstaan onder duurzaamheid en willen mensen uitnodigen mee te denken met Ecoland.tv.”

“Ook gaan wij evenementen organiseren, als lokale streekproductmarkten. Wij willen het stukje cement zijn tussen mensen en duurzame initiatieven. Je kunt het een beetje vergelijken met de EO. Zij zijn een omroep, maar ook een beweging die succesvolle evenementen organiseert waarmee  mensen zich verbonden voelen.”

Het logo van Ecoland.tv.

Hoe financieren jullie de zender?
“Binnenkort start onze crowdfundingactie waarmee wij €30.000 hopen op te halen. Ook verwachten wij dat veel mensen lid zullen worden van club Ecoland voor €15 per jaar en dat we een paar sponsorbedrijven weten te trekken. Voor de rest investeren wij alle vijf met eigen geld. Met 20.000 leden en 2 sponsorbedrijven kunnen we opgelucht ademhalen.”

Wanneer gaat Ecoland.tv live?
“Op 10 oktober wordt Ecoland.tv gelanceerd. In ieder geval via live streaming op het internet, maar daar nemen wij geen genoegen mee. We willen ook in het basispakket van grote kabelaars komen, op tv dus, om onze duurzame programma’s zo toegankelijk mogelijk te maken. En aangezien duurzaamheid een internationaal onderwerp is, hopen wij het kanaal uiteindelijk ook in andere landen te kunnen introduceren.”

Afbeeldingen: Ecoland.tv

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons