Duurzame start-up 4P+ Cameroon betaalt totale gecrowdfunde investering terug – met rendement

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Duurzame start-up 4P+ Cameroon keerde woensdag 30 november het geïnvesteerde bedrag van € 3.800 plus 5 % rendement uit aan de crowdfunders die investeerden in de onderneming. 4P+ Cameroon is daarmee de eerste onderneming in Nederland die de financiering via crowdfunding mèt Return on Investment heeft terugbetaald.

4P+ Cameroon wil dorpsgemeenschappen in Kameroen helpen biobrandstoffen te produceren voor eigen gebruik, locale handel en mogelijk ook export naar Europa. Dit project is een van de drie duurzame initiatieven tot nu toe die via ondersteuningsorganisatie GreenWish het crowdfundingavontuur zijn aangegaan. 4P+ Cameroon heeft in drie weken tijd het gewenste bedrag van € 3.800 bij elkaar weten te crowdfunden, met als doel een haalbaarheidsstudie te financieren.

• Crowdfunding

Crowdfunding is een manier voor ondernemers om via tientallen kleine investeerders de financiering geheel of gedeeltelijke rond te krijgen. Op een (online) platform zoals CrowdAboutNow worden ondernemingen gefaciliteerd bij het werven van investeerders. Het platform regelt onder andere de administratieve afhandelingen, de juridische kant van de zaak en zorgt voor de online presentatie. De ondernemers zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor het aantrekken van investeerders en het terugbetalen van de bedragen.

• GreenWish

GreenWish helpt initiatiefnemers zoals Boudewijn van 4P+ Cameroon bij het zoeken naar de juiste financiering voor hun duurzame project of onderneming. Door partnerschappen met crowdfundingplatforms als CrowdAboutNow en Share2Start maakt GreenWish het ook voor sociaal ondernemers en non-profit projecten mogelijk om via crowdfunding (een deel van) de financiering rond te krijgen. Daarnaast helpt GreenWish bij het aanscherpen van projectplannen en begrotingen, coacht zij initiatiefnemers bij het realiseren of opschalen van projecten en biedt een netwerk van denkers en doeners rondom duurzaam en maatschappelijk initiatief.

• Meer duurzaam initiatief via GreenWish op CrowdAboutNow

Naast 4P+ Cameroon worden meer initiatieven ondersteund door GreenWish bij het voorbereiden en uitvoeren van crowdfunding. Het Huis van de Vlinders heeft onlangs de gewenste financiering van € 7.500 rond gekregen. Het initiatief biedt plek aan vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt en produceert duurzame (mode)accessoires. De naaimachines in het atelier zijn bekostigd met de investeringen via CrowdAboutNow. Op dit moment staat de campagne van BabyBeGood online. BabyBeGood gaat de financiering gebruiken om duurzame babydozen in de markt te zetten.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons