Duurzame kleding, groter dan maat 42? ‘Nee, dat hebben we niet’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tijdens de True Fashion Show in Amsterdam afgelopen maand werden de nieuwe collecties van enkele duurzame kledingmerken in de spotlights gezet. Initiatiefneemster van de catwalkshow Marieke Vinck zei na afloop tegen OneWorld: “Met dit evenement willen we laten zien dat het niet moeilijk is om te kiezen voor mode die zowel stijlvol als goed gemaakt is.”

Nadat het verslag van de True Fashion Show op de website van OneWorld verscheen, twitterde Lot Oostveen het volgende:

Op haar reactie wist ik zo snel geen antwoord. Ik had er zelf niet eerder bij stil gestaan hoe het zit met het aanbod aan duurzame kleding voor de vollere vrouw. Hoogtijd om dat uit te zoeken.

Commerciële maten 

Ik belde naar de winkel van Charlie + Mary in Amsterdam en kreeg een vriendelijke man genaamd Joost aan de lijn. Op de vraag of ze grotere maten dan maat 42 verkochten, antwoordde hij: “Nee. We zijn maar een kleine winkel en verkopen alleen de meest commerciële maten. Dat zijn de maten small, medium en large. Heel soms hebben we ook een XS of een XL.” Volgens Joost is de vraag naar grotere maten te klein. “Soms wordt er wel naar gevraagd, meestal verwijs ik ze dan door naar de webshops van de merken zelf.” Je kledingstukken rechtstreeks kopen bij de merken via internet is volgens Joost dus een oplossing. Maar er zijn genoeg mensen die de kleding liever eerst in de winkel passen.
Misschien dat we bij de Geitenwollenwinkel meer geluk hebben.

Afhankelijk van de vraag 

Medewerkster Lavinia vertelt dat ze kledingstukken van maat XS tot maat XL in de winkel heeft hangen. Niet groter dan maat 42 dus. Toch kan een deel van de vrouwen die zegt maat 42 of groter te hebben wel bij haar terecht. “Wij hebben een aantal merken zoals het Nieuw-Zeelandse merk kowtow waarvan de maten groot vallen. Een medium kan dan makkelijk opgaan voor een large.” Volgens Lavinia denken veel vrouwen daarnaast dat zij een maat 42 of groter nodig hebben, terwijl ze gewoon in een maat 40 passen. Maar de vrouwen voor wie dit niet geldt, kan zij helaas niet verder helpen. “Voor zover ik weet is er op dit moment geen duurzaam merk dat zich specifiek op deze doelgroep richt. En als het er wel was, weet ik ook niet of we het meteen zouden gaan verkopen. Dat hangt af van de vraag.”

Het is ook wel een beetje op safe spelen natuurlijk

Maar met die vraag zit het wel goed, zo zegt Christine van kledingwinkel Nukuhiva in Utrecht. Volgens haar komen er regelmatig klanten in de winkel die op zoek zijn naar grotere maten. “Helaas hebben we zelf een te kleine winkel en kiezen we er daarom voor om alleen de mainstream maten te verkopen. Het is ook wel een beetje op safe spelen natuurlijk. Maar ik denk, gezien de vraag van klanten, dat het zeker een gat in de markt is.”

Niet de winkels maar de designers

Zowel kledingzaak Charlie + Mary, de Geitenwollenwinkel als Nukuhiva verkopen dus geen duurzame kleding in maten groter dan 42. Volgens hen heeft dit te maken met de vraag, de winkelcapaciteit en het aanbod. Want zo zegt Lavinia: “Dat we weinig grote kledingstukken hebben ligt meer aan de merken zelf dan aan ons als winkel.” Zo zijn het uiteindelijk de designers die bepalen in welke maten hun kleding wordt gemaakt. Een bekend duurzaam kledingmerk in Nederland is Studio JUX. Medewerkster Tamara laat weten dat zij als merk te klein zijn om extra maten te produceren. “We zijn een klein team en elke extra maat kost extra werk.” Maar uitsluiten dat er in de toekomst geen grotere maten bijkomen, doet ze niet. “Zodra we groter worden, zullen we zeker extra maten toevoegen.”

We zijn een klein team en elke extra maat kost extra werk

Voor wie op zoek is naar duurzame kleding, groter dan maat XL, kan nu dus nauwelijks tot niet bij een winkel terecht. Voor hen is het dus wel degelijk moeilijk kiezen voor mode die zowel stijlvol als goed gemaakt is. Gelukkig zijn er op internet wel een aantal merken te vinden die ook in een maatje groter denken. Zo heeft het Amerikaanse merk Eileen Fisher een plus size collectie en verkoopt het Nederlandse merk Elements of Freedom ook kleding in maat 44. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons