Achtergrond

Duurzaamheid elitair?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Wij zijn allemaal nodig voor een betere wereld. Op lokaal, nationaal en mondiaal niveau worden de verschillen in welvaart steeds groter. De tijd van ongeremde groei is voorbij. De mensen die niet de macht of het geld hebben zijn hier dubbel de dupe van. Om hier iets aan te kunnen doen, moeten we iedereen betrekken.”

Herkenning
Twee jaar geleden was Heilbron mentor op de ECHO Junior Academy. De culturele diversiteit bij de Amsterdamse kinderuniversiteit was groot, onder zowel kinderen als begeleiders. Heilbron merkte dat kinderen hun begeleider als voorbeeld gingen zien. “We identificeren ons met degene waar we op lijken. Van hen nemen we dingen eerder aan, zij dienen als een goed rolmodel.” Deze waarneming speelde een grote rol bij het begin van Fawaka Nederland.

De discussie over duurzaamheid lijkt vooral bij hoogopgeleid elitair Nederland plaats te vinden

Fawaka Nederland
Met Fawaka wil hij laten zien dat duurzaam bezig zijn in de hele samenleving speelt. “De discussie over duurzaamheid lijkt vooral bij hoogopgeleid elitair Nederland plaats te vinden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de lijst van de Trouw Duurzame 100 (een ranglijst van honderd Nederlanders, die aanjagers zijn op het gebied van duurzaamheid, red.). Culturele diversiteit is daar niet te vinden.” 

Voor Fawaka is diversiteit juist de basis. “Fawaka zoekt jonge mensen die werken aan een positieve impact op hun omgeving of de wereld. Mijn doel met de website is om van alle culturele achtergronden die Nederland rijk is een rolmodel te presenteren. Het platform combineert zo de elementen diversiteit, inspirerende voorbeelden en duurzame initiatieven.”

Ken of ben jij zelf een duurzaam rolmodel? Of ben je nieuwsgierig naar meer? Kijk op fawakanederland.nl

Rolmodel
Een duurzaam rolmodel met Ghanese roots is de 22-jarige Princess. Zij besloot een maand geen plastic te gebruiken en inspireerde met haar initiatief niet alleen collega’s, vrienden en familie. Door haar verhaal op Fawaka Nederland te delen, werd haar podium groter en kon zij een rolmodel voor nog meer mensen zijn. Heilbron wil een platform creëren, dat zowel divers is qua rolmodellen als qua initiatieven. “Ik wil een verzameling maken van kleine projecten, die persoonlijke invloed hebben, tot grote projecten, die op grote schaal verandering realiseren. Alles is waardevol.”

Ik wil laten zien dat iedereen duurzaam bezig kan zijn

Iedereen
“Ik wil laten zien dat iedereen duurzaam bezig kan zijn. We zijn allemaal jong en gaan de uitdaging aan om de wereld beter te maken. Ik hoop dat Fawaka een platform wordt dat inspiratie biedt, doordat veel mensen zich erin herkennen. Voor Poolse, Groningse, Antilliaanse Nederlanders en de rest. Voor iedereen.”

“Uiteindelijk moeten we toe naar een samenleving waarbij men niet op achtergrond let. Op veel plekken, zoals in het bedrijfsleven en op scholen, zijn we nog niet zover.” Heilbron besluit: “Mijn ideale samenleving is er eentje waar iedereen elkaar waardeert en mensen samen streven naar een betere, duurzamere toekomst. Lastig en nog ver weg, maar zeker niet onmogelijk. Ik ben er van overtuigd dat Fawaka Nederland een mooie bijdrage kan leveren.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons