Duurzaam eten dat hitsig maakt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is weer Valentijnsdag, dus de commercie gaat los met een scala aan roze artikelen, liefst zacht en aaibaar. Allemaal leuk en aardig, maar liefde van de man (en vrouw) gaat door de maag, toch? OneWorld ging op zoek naar het perfecte ingrediënt voor een liefdesmaal, maar dan wél duurzaam.

De werking van lustopwekkend voedsel is tot heden niet bewezen. Maar het idee blijft leuk, en ach, alle beetjes helpen, nietwaar?  OneWorld struinde het web af, op zoek naar afrodisiaca uit de keuken.

Suggestief?
Allereerst: de categorie ‘fallusvormig’. De vorm van voedsel schijnt immers invloed te hebben op het libido. Asperges zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Dit ‘witte goud’ uit het zuiden blijkt alleen niet zo duurzaam. In februari zelfs helemaal niet, omdat ze van ver moeten komen en per vliegtuig of vrachtwagen worden vervoerd.

Maar ook in de bekende aspergetijd, wanneer ze in Nederland geteeld worden, krijgen ze slechts een klasse C stempel van Milieucentraal. Dit omdat er voor een relatief kleine hoeveelheid asperges veel grond nodig is. Beter is om bananen te serveren, liefst biologisch. Deze worden dan wel van ver gehaald, maar hebben weinig akkergrond nodig en per boot vervoerd, wat minder CO2 kost. Bananensplit toe? Succes gegarandeerd.

Snack voor Casanova´s
Over naar oesters. Er wordt gezegd dat dit Casanova’s lievelingshapje was, en misschien ook wel het geheim achter zijn succes bij de vrouwen.

Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dit  schelpdiertje staat best hoog op de duurzaamheidsladder als ‘ie in Nederland gekweekt is.

Dan nu wat toegankelijkere ingrediënten die voor succes in de liefde kunnen zorgen. Tomaten, ook wel pomme d’amour, of liefdesappel genoemd, zijn door hun knalrode kleur al een teken van liefde. De Azteekse naam voor avocado was ahuacatl, wat teelbal betekent.  Waarom tomaten en avocado precies lustopwekkend zijn is niet helemaal duidelijk, maar als je ze samen in een salade gooit gok je meteen op twee paarden. Beide vallen in februari in milieuklasse B,  een aardige duurzaamheidsscore.

Knoflook is wél sexy
Dan nog twee ingrediënten die niet al te sexy lijken, maar dit stiekem wel zijn: rode bietjes en knoflook. Bietjes hebben wederom een fijn Valentijnskleurtje, en werden schijnbaar al door de Romeinen als lustopwekker gebruikt. Ook vallen ze netjes in milieucategorie A. Knoflook bevordert de bloedsomloop, wat zo ook zijn positieve invloed heeft op de liefde. Let wel op: te erge knoflookadem is funest. Alleen als je allebei evenveel eet, heeft dit geen effect.

Voor wie er nu al tegenop ziet om een uitgebreid liefdesmaal te koken, kan het gelukkig ook een stuk makkelijker. Chocola staat bijvoorbeeld van oudsher al bekend als afrodisiacum. Tony’s Chocolonely maakt 100% slaafvrije chocola, waarmee jij de cacaoboeren en je liefje blij maakt.

Of deze wondermiddeltjes echt helpen om je geliefde te verleiden is maar de vraag, maar wij denken dat de moeite nemen om te koken an sich een leuk gebaar is. Helemaal als je een duurzaam mandje boodschappen bij de super haalt. Mocht je (positieve of negatieve) ervaringen met bovenstaande liefdesingrediënten hebben, dan horen wij het graag.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons