Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Zijn vrouwen geen Nederlanders? De prestaties van wielrenners Marianne Vos en Anna van der Breggen worden massaal vergeten als Tom Dumoulin de Giro d'Italia wint. Twitter reageert. 

In de afsluitende tijdrit was Dumoulin zondag 1 minuut en 24 seconde sneller dan Nairo Quintana. 'Dumoulin wint als eerste Nederlander ooit,' koppen verschillende media. 

Dumoulins prestatie is historisch te noemen, maar hij is zeker niet de eerste Nederlander die de Giro won. Marianne Vos ging hem voor in 2011, 2012 en 2014. Anna van der Breggen won in 2015. 
 

"Er is een fysiek verschil tussen mannen en vrouwen, daarom is er ook een aparte koers", zegt Vos in een artikel van het AD. "Maar dat betekent niet dat het niet om topsport gaat. Helaas wordt vrouwensport nog steeds vaak als een ondergeschoven kindje gezien." Van der Breggen reageert iets nuchterder in hetzelfde artikel: "Ik snap ook wel dat er niet gelijk aan vrouwenwielrennen wordt gedacht als Tom de Giro wint."
 

 

Foto header: Wikimedia

IMG_3734

Merel de Koning

Merel de Koning is freelance journalist en tekstschrijver. Het liefst schrijft ze over feminisme, diversiteit en duurzaamheid.
Profielpagina