Achtergrond

Droombaan in buitenland goed voor carrière en samenleving

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel professionals dromen van een baan in het buitenland. Niet alleen een slimme stap in je carrière, maar ook goed voor de samenleving en de economie. Reimara Valk promoveerde op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht met haar proefschrift ‘Global career mobility, repatriation and career success of Dutch and Indian professionals’ en sprak met Nederlandse en Indiase professionals die zo’n stap zetten.

OnderzoekVoor haar promotieonderzoek interviewde Reimara Valk 25 Nederlandse werknemers die door een organisatie in Nederland naar India waren uitgezonden en 30 Indiase werknemers die in Nederland werken. Daarnaast sprak ze met 30 Indiase vrouwen in de Technologie & Wetenschap in Bangalore en New Delhi, en zette ze een vragenlijst uit onder 240 Indiase professionals, die na uitgezonden te zijn naar de VS weer terug waren in India.

Nederlandse en Indiase professionals hebben uiteenlopende redenen voor een carrièrestap naar het buitenland. Een deel van hen verhuist naar het buitenland voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zij hopen bepaalde kennis, vaardigheden of expertise in hun vakgebied op te doen. Sommige professionals zijn ervan overtuigd dat in het buitenland werken hun inkomsten zal verhogen, of hopen na terugkeer betere carrièrevooruitzichten en promotiekansen te hebben. Vooral vrouwelijke Indiase professionals gaan in het buitenland werken in de hoop de status van hun familie in het Indiase kaste- en klassensysteem te verhogen. Uiteraard zijn er ook professionals die werken in het buitenland vooral zien als een avontuur en graag ervaringen opdoen in andere culturen.

Niet altijd reden tot promotie

Nederlanders ervaren hun terugkeer naar het thuisland vaak negatiever dan Indiërs. Dit komt vooral doordat de loopbaanverwachtingen die Nederlanders hebben van hun terugkeer onvervuld blijven. Zo blijkt dat hun verblijf in het buitenland er niet altijd voor zorgt dat ze sneller promotie maken. Ook worden de kennis en vaardigheden die zij in het buitenland opdoen nauwelijks gebruikt door hun Nederlandse werkgevers. Reden hiervoor is dat de organisaties in Nederland de competenties die Nederlandse professionals opdeden in India niet erkenden en benutten, ook als gevolg van de economische recessie van 2008 tot 2014. Voor veel Nederlandse professionals een reden na terugkeer sneller op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Of ik de ervaringen die in India heb opgedaan, ga gebruiken? Nee.

Een Nederlandse professional: “Ik heb in India gewoond en gewerkt, maar of ik de ervaringen die ik daar heb opgedaan ga gebruiken? Nee. Mijn kennis over culturele verschillen overdragen? Ja. Mijn specifiek relevante kennis over India als groeimarkt, gaat de organisatie daar iets mee doen? Absoluut niet. Dat is simpelweg een gevolg van het niet erkennen van India als groei-economie.”

Een land vol mogelijkheden

Indiërs ervaren hun terugkeer naar het thuisland vaker positief, juist omdat hun verwachtingen wel vervuld worden. Na gewerkt te hebben in het buitenland hebben Indiërs na terugkeer meer kansen op de Indiase arbeidsmarkt, mede dankzij de snelgroeiende economie. Ook hebben Indiërs vaker de kans om de ervaringen die zij in andere culturen hebben opgedaan, te gebruiken in hun werk. “De groeiende economie van India is een enorm pluspunt. Een land vol met mogelijkheden. Het maakt de terugkeer naar India erg aantrekkelijk”, vertelt een Indiase professional

De groeiende economie van India maakt terugkeer erg aantrekkelijk

 

Vanwege de financiële crisis en slechte economische omstandigheden in Nederland, ervaren naar Nederland teruggekeerde professionals minder kansen op een baan die hen de autoriteit, vrijheid en verantwoordelijkheid bieden die zij in India wel hadden. Een deel van de teruggekeerde professionals wil dan ook graag zo snel mogelijk weer naar het buitenland, terwijl sommige professionals zelfs direct vanuit India naar een nieuwe internationale bestemming vertrekken. “Ik denk dat mensen met een meer onafhankelijke, open blik tegen de wereld aankijken; er is meer in het leven. Je breidt je netwerk uit. Dit kan een reden zijn om de organisatie te verlaten”, licht een Nederlandse professional toe.

Een deel van de Nederlandse en Indiase professionals verlaat hun werkgever en zet een eigen bedrijf op

Een deel van de professionals, zowel Nederlandse als Indiase, kiest ervoor om hun werkgever te verlaten en een eigen bedrijf op te zetten, bijvoorbeeld om een bijdrage te leveren aan de sociaaleconomische ontwikkeling van India. Deze professionals zien carrièresucces vooral als het werken voor een goed doel en het op de markt brengen van innovatieve producten, diensten of technologieën, met als doel bij te dragen aan de samenleving. De interculturele vaardigheden en netwerken die de professionals opbouwen in het buitenland zijn hiervoor essentieel. 

Profiteren van internationale kennis

Het is niet alleen voor professionals verrijkend en interessant om werkervaring op te doen in het buitenland, ook de samenleving heeft erbaat bij. Zo kunnen multinationals, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en onderwijsinstellingen profiteren van de kennisoverdracht en innovatie van werknemers die ervaring hebben opgedaan in het buitenland. De samenleving en de economie hebben daarnaast baat bij de nieuwe technologieën, producten en diensten die professionals met internationale ervaring ontwikkelen en implementeren. Voorbeelden hiervan zijn Indiase vrouwen die werken aan hernieuwbare en duurzame energie, die medicijnen ontwikkelen ter bestrijding van Malaria en die een eigen farmaceutisch bedrijf opzetten dat probiotica ontwikkelt voor de behandeling van acute diarree onder reizigers.

Concluderend moet mondiale carrièremobiliteit een prioriteit blijven voor de overheid, organisaties en professionals. Het is belangrijk voor de individuele carrièreontwikkeling, de concurrentiepositie van organisaties wereldwijd, de sociaaleconomische ontwikkeling van het gastland en het thuisland, en voor de welvaart van de samenleving.   

Reimara Valk promoveerde op 7 oktober 2016 als buitenpromovendus aan de Universiteit Utrecht op het gebied van mondiale loopbaanmobiliteit, repatriëring en loopbaansucces. Momenteel is zij werkzaam als Senior Lecturer voor Curtin University Sarawak, Malaysia. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons