Achtergrond

Doutzen en Knapen praten over seks

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het woord ‘seks’ durft hij niet in de mond te nemen. Staatssecretaris Ben Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking zegt dat het volgens zijn dochter dan “als uit de mond van een klein burgermannetje” komt. Toch bedankte Doutzen Kroes, model en ambassadrice van dance4Life, de bewindsman maandag dat hij seks hoog op zijn prioriteitenlijstje heeft staan.

Doutzen overhandigde de staatssecretaris de resultaten van een onderzoek dat in opdracht van stichting dance4life werd uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Dance4life zet zich in om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren met zelfvertrouwen eerder veilig vrijen. Door contact te leggen met jongeren middels muziek en dans, slaagt dance4life erin om jongeren meer kennis over seksualiteit en meer zelfvertrouwen te geven, stelt het rapport. Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, Uganda en Rusland.

Directrice van dance4life Eveline Aendekerk is trots op het rapport. “Natuurlijk kunnen we ook nog veel verbeteren: zo proberen wij te werken aan continuïteit en blijft het belangrijk om heel goed rekening te houden met de context waarin je werkt. In Rusland gaan problemen met seks vaak gepaard met drank en drugs. In Uganda is het taboe op seks nog erg groot. Wel vinden jongeren het daar heel stimulerend om een diploma te krijgen aan het eind van een project. Nederlandse jongeren lopen daar niet warm voor.”

Moderne aanpak
Over bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking windt Aendekerk zich niet op. “Die zijn nu eenmaal nodig. “Wij zorgen dat we mee blijven praten en gaan op zoek naar andere partners dan de overheid.”

Dat klinkt Knapen als muziek in de oren. De staatssecretaris complimenteert dance4life met hun goede resultaten. Hij is vooral enthousiast over de “streetmodels” die dance4life inzet. Gewone jongeren dus, die met anderen praten over seksualiteit. “Een moderne aanpak,” volgens Knapen. Naast voedselzekerheid en water is seksuele reproductieve gezondheid het belangrijkste punt op Knapens agenda. “In Nederland praten wij gemakkelijk over deze thema’s. Daarin kunnen wij een voorbeeld zijn. Ook al kun je er in Uganda natuurlijk niet op zo’n directe manier over beginnen. Dat is vragen om ongeluk”.

Ook als er bezuinigd moet worden blijft seksuele reproductieve gezondheid een prioriteit, belooft de staatssecretaris. Zelf stelt hij het onderwerp aan de orde bij de autoriteiten in de landen die hij bezoekt. “Maar de belangrijkste rol is weggelegd voor de civil society: mensen moeten het hier met elkaar over hebben.”

Sterke vrouwen
Doutzen Kroes heeft in elk geval geen problemen met praten over seks. “Maar in veel landen is dat heel anders. Daarom vind ik het dance4life programma ook zo goed. Je kunt jongeren wel vertellen dat ze een condoom moeten gebruiken, maar wat als ze niet weten hoe je het gesprek aangaat over condooms? Of wat je moet doen als je partner geen condoom wil gebruiken? Dance4life leert jongeren juist vaardigheden, zodat zij weten hoe ze hierover moeten onderhandelen.” Doutzen wil vrouwen stimuleren om sterk te zijn, zodat ze hun grenzen beter kunnen aangeven. In september reist het model voor dance4life naar Thailand voor een nieuw project.  

Foto: Jeppe Schilder

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons