Achtergrond

Doodseskaders in de Sinaï

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Houry doelt op een video waarop is te zien hoe een koppel Egyptische militairen twee geblinddoekte mannen meeneemt. Beide mannen worden vervolgens gedwongen te knielen en een man in camouflagekleding schiet ze dan neer. Lichamen van andere slachtoffers waren te zien in een eerder verschenen video gemaakt door het Egyptisch leger zelf.

Video Egyptische legerKlik voor de video op facebook

De video van  20 april werd uitgezonden op de Egyptische oppositiezender, Al-Mukameleen, gelieerd aan de Moslim Broederschap, die vanuit Turkije opereert. Deze zender beschikt blijkbaar over een uitgebreid netwerk binnen de overheid in Egypte. Al-Mukameleen heeft ook al heel wat opnames vanuit het kantoor van Al-Sisi uitgezonden; opnames die volgens onafhankelijke waarnemers authentiek zijn. De zender opereert vanuit Turkije omdat alle oppositiezenders sinds de machtsovername op zwart gingen en veel van hun personeel achter de tralies is verdwenen.

Andere Arabischtalige zenders zoals Al-Jazeera en France 24 Arabisch zonden ook delen van de video uit. Uit de video is evident dat het om Egyptische militairen gaat: ze zijn herkenbaar aan hun legeruniform, hun batches, en spreken het typisch Egyptische dialect.

De Egyptische militairen lopen achter een man in burgerkleding aan die met een Sinaï dialect spreekt wanneer hij een tiener ondervraagt over families, clans en dorpen in het noorden van de Sinaï. En vervolgens wordt de tiener meegesleurd.

Authenticiteit video: HRW

Human Rights Watch onderzocht de zaak. Op de Arabischtalige zender van France24 wordt een van hun Noord-Afrika onderzoekers, Ahmad Benchamsi, gevraagd hoe de organisatie zeker is van de authenticiteit. HRW heeft namelijk haar kantoor in Egypte moeten sluiten, en kan ter plaatste geen onderzoek meer doen. “Naast deze video waarvan wij de authentieke versie kregen toegestuurd, hebben we nog twee andere video’s gezien die hetzelfde tafereel laten zien.” Een van die twee is deze:

Alternatieve bron

Klik om de video op facebook te bekijken

 

Het onderzoek van Human Rights Watch:

Onderzoek HRW

“Deze afschuwelijke moorden bevestigen dat Egyptes contraterrorisme-campagne in de Sinai out of control is” zegt Joe Stork, vice-directeur Midden-Oosten van HRW. Egyptes bondgenoten kunnen niet langer claimen dat ze niet op de hoogte zijn van deze dagelijkse praktijken.”

“Landen die wapens, materiaal of trainingen leveren aan het Egyptische leger, zouden deze hulp moeten stopzetten zolang het Egyptisch leger zich schuldig maakt aan wijdverbreide en ernstige overtredingen,” aldus Stork. Ook Nederlandse bedrijven leveren wapensystemen aan de Egyptische marine, dat onderdeel is van het leger.

Meer onderzoeken:
Ook het Tahrir Institute in Washington en Amnesty International onderzochten de moorden en kwamen tot dezelfde conclusie als HRW.

Niet de eerste keer

Dit is bepaald niet de eerste keer dat bewoners uit het noorden van de Sinaï, en burgers elders in Egypte, zich geconfronteerd zien met standrechtelijke executies door het leger. Eerder dit jaar berichtten bewoners over executies van ten minste vier en mogelijk tien jongemannen. Een familie vertelde op Arabische zenders dat hun zoon gevangen zat toen de aanslag plaatsvond waarvan het Egyptisch leger hem beschuldigde en waarvoor hij geëxecuteerd zou zijn.

Ook bij de vorig jaar langs de weg gedumpte en doodgemartelde Italiaanse Cambridge-onderzoeker Guilio Regeni werd een cover-up operatie verricht waarbij vijf mannen werden geëxecuteerd. Volgens Italiaanse onderzoekers hadden deze mannen niets met de dood van Regeni te maken.

IS in de Sinaï lijkt eerder te groeien dan af te nemen

Het Egyptische leger heeft sinds de machtsgreep van 3 juli 2013, bijna vier jaar geleden, de strijd tegen extremistische militanten in de Sinaï geïntensiveerd.

Maar met weinig succes. De vraag is gerechtvaardigd of dat expres is. Weinigen weten dat het Egyptische leger kort na de val van Mubarak ruim 800 jihadisten vrijliet; Morsi liet er later nog eens 27 gaan. Onderzoeker Hossam Baghat zocht het exact uit.

Het al-Sisi regime kent alleen de ijzeren vuist. Het slaat vaak lukraak toe en lijkt vooral voor de interne en Westerse bühne te willen plezieren. Journalisten worden al jaren niet toegelaten in het gebied. In Irak, Syrië en Libië, waar IS veel groter was, wordt de terreurorganisatie momenteel teruggedrongen. De aanpak van Egypte lijkt averechts te werken. Begin dit jaar vluchtten christenen uit El-Arish, nadat IS in februari een video had uitgebracht waarin ze christenen expliciet als doelwit noemen. Eerder dit jaar vluchtten Kopten na aanslagen uit de hoofdstad van noord Sinaï.

Mokhtar Awad, extremisme-onderzoeker aan de George Washington University, zegt dat “ISIS hoopt sektarisch geweld te ontsteken, bij wijze van eerste stap om Egypte uit elkaar te trekken.”

De strijd in de Sinaï

Caïro heeft decennialang nagelaten de Sinaï te ontwikkelen voor de oorspronkelijke bewoners, overwegend bedoeïenstammen. De Sinaï is een broeiplaats voor mensen-, wapen-, drugs- en andere smokkelaars geworden. Egyptische generaals en zakenmensen kregen grond toegekend die onttrokken werd aan het leefgebied van de bedoeïen in het zuiden. Vervolgens werden  op die grond hotels en resorts geëxploiteerd. Zo is bijvoorbeeld Sharm al-Sheikh ontstaan, toeristisch gezien de belangrijkste bron van inkomen voor het land, goed voor zo’n 25% van het totaal, volgens de Arabische zender Al-Arabiya.. Voor de bedoeïenstammen in het zuiden resten alleen de kruimels van het toerisme, zoals taxiritten en excursies. In het Noorden daarentegen is dit er niet.

Het Egyptische regime verloor de afgelopen drieënhalf jaar honderden politieagenten en legerpersoneel door aanslagen. Als reactie pronkt het leger voortdurend met grote getallen van door hen gedode terroristen. Als je de genoemde aantallen bij elkaar zou optellen, zouden de extremisten in de Sinaï ondertussen uitgeroeid moeten zijn.

Aanslagen in de Sinaï

Vrijwel dagelijks vinden er kleinere en grotere aanslagen in de Sinaï plaats. Lokale journalisten – zoals de mensen van News24Sinai – berichten daar met gevaar voor eigen leven over.

Op 31 oktober 2015 werd een Russsich passagiersvliegtuig neergehaald in de Sinaï. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om. De bom was aan boord gekomen op de luchthaven van Sharm al-Sheikh. Al-Sisi, de president van Egypte, ontkende direct op de BBC dat het vliegtuig door terrorisme was neergehaald, maar moest later bakzeil halen.

Het Egyptische ministerie van defensie bracht ondertussen deze video uit over de Sinaï.

[[{“fid”:”55829″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Video Egyptische leger”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Video Egyptische leger”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Sinai”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Video van het Egyptische leger

Sint Catherina klooster

Vorige week werd een checkpoint bij het 1500 jaar oude Grieks-orthodoxe Sint Catherina klooster aan de voet van de berg Sinaï aangevallen. De Egyptische politie was er als de kippen bij om een buitenlandse strijder als dader aan te wijzen:

Twitter foto https://twitter.com/SameralAtrush/status/854746140075601920Bomvest van de Marokkaanse terrorist. De Egyptische politie kwam met deze foto naar buiten, maar de lokale bedoeine bevolking bij het klooster denkt dat het om een Egyptenaar uit het Noorden van de Sinai gaat.

Mijn bron op de grond –zijn naam is bekend bij de redactie –  ging op onderzoek uit en kwam met een andere versie. “Er zijn twee verhalen, de mythische en de realistische. De mythische is bedoeld voor westerlingen. Zo gaat dat hier, en daarom kunnen journalisten de verhalen hier nooit echt vertrouwen. Voor de grap krijg je de mythische versie eerst: Na de aanslag vluchtte de dader de bergen in, werd door bedoeïenen gesignaleerd, de politie kwam, er was een shoot-out, de politie sloeg op de vlucht en de bedoeïenen pakken de man.”

En nu de echte versie: “Er was een schietpartij bij de winkeltjes op de parkeerplaats een paar honderd meter voor het klooster. Een politieman werd gedood, vier anderen zijn gewond geraakt, de dader is ter plekke gedood.” IS heeft de aanslag opgeëist.

 

Aan het eind van deze week reist Paus Francis naar Egypte.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons