Donateur denkt (vaak) mee

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hebben donateurs invloed op wat u doet? Dat vroeg MyWorld aan 44 mensen met een kleinschalig ontwikkelingsproject. De aanleiding voor deze enquête was het interview met promovenda Sara Kinsbergen in MyWorld magazine, die deze week verschijnt. Volgens Kinsbergen hebben donateurs van kleinschalige ontwikkelingsprojecten vaak een grote vinger in de pap: particuliere initiatieven laten zich, bewust…

Working-Together-SmallHebben donateurs invloed op wat u doet? Dat vroeg MyWorld aan 44 mensen met een kleinschalig ontwikkelingsproject. De aanleiding voor deze enquête was het interview met promovenda Sara Kinsbergen in MyWorld magazine, die deze week verschijnt.

Volgens Kinsbergen hebben donateurs van kleinschalige ontwikkelingsprojecten vaak een grote vinger in de pap: particuliere initiatieven laten zich, bewust of onbewust, sturen door wat (zij denken dat) de donateurs van hen verwachten. Nóg een school bouwen, bijvoorbeeld, in plaats van geld vrij te maken voor minder tastbare zaken als trainingen en lobby.

Hoe zit dat bij gebruikers van MyWorld? We vroegen het aan leden van het MyWorld oPIniepanel. Die leken het niet helemaal met Kinsbergen eens. Bijna de helft (45%) onderschreef de stelling dat donateurs geen invloed moeten uitoefenen op de uitvoering van kleinschalige projecten. “Prima als ze meedenken”, zei een respondent “maar ze hebben geen invloed op onze projecten en moeten dat ook niet krijgen in de toekomst.” Slechts 27% was het niet met de stelling eens, de rest had geen mening.

Maar een flinke minderheid van 39% houdt wel degelijk rekening met de wensen, mening en voorkeuren van donateurs. Bijna de helft (45%) vind het goed wanneer donateurs meedenken over het project. Veel respondenten wijzen wel op praktische bezwaren: omdat donateurs geen idee hebben van de plaatselijke verhoudingen en gewoontes, komen ze nogal eens met  ideeën die nauwelijks uit te voeren zijn. “Dan is het een hele kunst om hen zowel te honoreren in hun bijdrage en meedenken, als af te remmen in ‘kip zonder kop’ projecten”, aldus een panellid.

Bij een kleine minderheid is de donateur de drijvende kracht achter het project. 1 op de 5 heeft  wel eens een project of activiteit uitgevoerd omdat een donateur erom vroeg. En een enkeling bepaalt de donateur zelfs wat de stichting doet: “Ik vertel wat er (in het projectland, red) aan de hand is, en donateurs beslissen of ze daar iets aan willen doen.“

De oPIniepeiling is een initiatief van MyWorld en adviesbureau PI Wijzer.  Aanmelden kan via de groep oPIniepeiling op MyWorld.

1.We houden (soms) rekening met de wensen, mening en voorkeuren van onze donateurs

Nee         ===========================================> 43%

Ja             =======================================> 39%

2. De uitvoering van kleinschalige projecten is een zaak tussen vrijwilligers en partners in ontwikkelingslanden; donateurs moeten daar geen invloed op willen uitoefenen

Oneens ===========================> 27%

Eens       =============================================> 45%

3. Het is goed wanneer donateurs meedenken en meebeslissen over de uitvoering van kleinschalige ontwikkelingsprojecten

Oneens  =======================> 23%

Eens        =============================================>  45%

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons