Documentaire over supervrouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Female Super Heroes is een nieuwe interactieve Nederlandse documentaire (zie trailer hieronder) die voor een deel bestaat uit stripverhalen en voor een deel uit indringende beelden van vrouwen uit ontwikkelingslanden. Begin december presenteerde het Amsterdamse mediabureau Butch & Sundance de documentaire aan het publiek op een middelbare school in Delft, vertelt documentairemaker Klaas van Dijken: “Vrouwen spelen óók in conflictzones vaak een heel belangrijke rol. Helaas is dat een rol die maar al te vaak onderschat wordt. Daarom zijn we naar drie heel verschillende ontwikkelingslanden afgereisd om die vrouwen op te zoeken.”

Praktische tips
Gedurende het afgelopen jaar reisden Van Dijken en zijn collega’s af naar Birma, Egypte en Soedan om de verhalen te zoeken die ze wilden vertellen in hun documentaire: “Zelf ben ik naar Soedan afgereisd waar ik de Soedanese Hawa heb gevolgd. Zij geeft trainingen aan andere vrouwen over hoe je moet overleven in een oorlogssituatie. Vaak blijken dat heel praktische tips te zijn over hoe je een kuil moet graven om je in te verschuilen voor bombardementen, of over welke wilde planten je wel of niet kunt eten.”

Middelbare scholieren
Vrijdag 6 december waren de leerlingen van het Delftse Grotius College de eersten die de interactieve documentaire konden meemaken, vertelt Van Dijken: “Onze doelgroep bestaat uit middelbare scholieren. Jongeren lezen geen dikke rapporten over vrouwen in conflictgebieden. Ze lezen vaak de krant niet eens. Maar via onderwijs kun je heel veel bereiken. Door gebruik te maken van andere verteltechnieken zoals cartoons proberen we ze wel aan te spreken en te laten zien wat er allemaal speelt in de wereld.”

[[{“fid”:”23220″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Female Super Heroes – Trailer V3 (old)”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons