DJ100: ‘Ik leef in een revolutie’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Naast de bekende lijst meest duurzame 100 Nederlanders van dagblad Trouw, is er nu ook de Duurzame Jonge 100. Zelf een groen modelabel opzetten, koeien en varkens houden in de stad, supermarkten aansporen lelijke groente te verkopen, dat doen deze jongeren in een handomdraai.

Vera Bachrach (24) heeft met vrienden in Amsterdam de Tostifabriek opgericht.

“We realiseren ons niet waar ons eten vandaan komt. De mens leert, leest en weet heel veel, maar weet niet meer hoe eten wordt geproduceerd. Zelfs aan zoiets simpels als een tosti gaat een heel productieproces vooraf, maar de kennis om zoiets zelf te maken hebben we niet. Vrienden en ik hadden de behoefte om zelf te leren hoe dat gaat: brood bakken en kaas maken. Onder de naam Tostifabriek zijn we een tosti gaan produceren door bij het begin te beginnen: door koeien te houden voor de kaas, onze varkens, Wim en Max, groot te brengen voor ham, en door graan te verbouwen voor brood. De Interesse in de Tostifabriek was groot, van het Noordhollands Dagblad tot De Wereld Draait Door.

Alle activiteiten in mijn leven hebben iets te maken met grondstoffen en hoe om te gaan met bijvoorbeeld energie en voedsel. Ik ben op het dak begonnen als installateur van zonnepanelen voor Zon op School, dat zonnepanelen op het dak van scholen installeert en lespakketten uitgeeft. Groene energie wordt daardoor tastbaar voor kinderen. Ik vind dat belangrijk omdat, als we over kinderen praten, we het hebben over een nieuwe wereld. Ik steek liever mijn energie in kinderen bewust laten worden van zonne-energie dan ze te leren hoe je een boorplatform bouwt.

Kinderen moeten zo vroeg mogelijk in aanraking komen met groene groene alternatieven voor energie. Nu zijn zonnepanelen nog geen doorsnee energiebron. Uiteindelijk moet zonnepanelen halen net zo gewoon worden als parket kopen bij de Gamma. Beginnen bij kinderen helpt hierbij.

Ik heb het idee dat ik in een revolutie leef. Ik ga om met mensen die, net als ik, barsten van de nieuwe ideeën over duurzaam leven. Ik ben telkens weer bezig met andere duurzame initiatieven. Voor mij voelt dat als een natuurlijke manier van leven.’’

Foto: Roger Cremers

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons