Dit zijn mijn jonge, inspirerende, duurzame doeners!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De duurzame 100 is volgens Thiëmo Heilbron, directeur van Fawaka Nederland, geen afspiegeling van de maatschappij. Hij presenteert daarom een alternatief lijstje. 

Maandag was ik bij het event van de Duurzame 100 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Ondanks dat ik inmiddels wat gewend ben, was ik teleurgesteld door de beperkte diversiteit om mij heen. Het was een gebeuren van ons kent ons, en een elkaar en zichzelf schouderklopjes geven.

We hebben nog een hele, hele, héééle lange weg te gaan als dit elitaire clubje het belang van een duurzaamheidsbeweging die een afspiegeling is van de maatschappij niet inziet. Ik vond het oprecht een heel deprimerend gebeuren.

Analyse diversiteit

We hebben met Fawaka Nederland de Trouw Duurzame 100 lijst geanalyseerd op diversiteit. Wat is de gemiddelde leeftijd? Hoeveel procent is vrouw? Hoe etnisch divers is de lijst? En zo hebben we nog wat onderwerpen bekeken. Hieruit bleek onder meer dat maar 4% van de lijst niet-wit is, en maar 6% gericht op sociale duurzaamheid in plaats van groene duurzaamheid.

Analyse duurzame 100 door Fawaka NederlandKlik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Om mijn frustraties toch maar weer op een positieve manier te proberen te kanaliseren heb ik een eigen lijstje gemaakt van een aantal duurzame doeners, sociaal en groen, die mij inspireren en hoop geven. Hopelijk inspireren zij jullie ook.

(in willekeurige volgorde)

Jessy de Abreu

Jessy de Abreu

De heldin van New Urban Collective met zoveel visie en van alle markten thuis. Van genderongelijkheid tot environmental racism en nog veel meer.

Richard Severin

Richard Severin

Dé duurzame held van Amsterdam Zuidoost, die met zijn duurzame popup-store en bedrijf RecyQ mensen verbindt, laat bloeien en de afvalsector op zijn kop zet.

Yagmur Masmas

Yagmur Masmas

De student duurzame ontwikkeling en onderneemster die met ongelooflijke drive, passie en open blik met haar bedrijf aGreenStory duurzaamheid tot in de kleinste groene en sociale details beheerst. 

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas

De held van NUC, ook al met zoveel visie en van alle markten thuis, die zoveel mensen verbindt en hen inspireert de mening over hun plek in de samenleving te uiten.

Lawrence Cheuk
 

Lawrence Cheuk

De voorzitter van Jongeren Milieu Actief met een ongelooflijke visie, die in het hart van de groene beweging vecht voor een meer representatieve beweging. 
 

Lynn Zebeda

Lynn Zebeda

De mede-oprichter van Dr. Monk die op zoveel plekken, op zoveel manieren een essentiële bijdrage levert aan meer diversiteit in duurzaamheid, dat ik me soms afvraag wat kan en doet Lynn niet?

Ira von Harras

Ira von Harras

Via het Groene Brein Roots dé voortrekker van duurzaam onderwijs op het MBO die ook ervoor zorgt dat álle leerlingen zich aangesproken kunnen voelen.
 

Ignacio Daniels

Ignacio Daniels

De ambachtsman die met zijn doorzettingsvermogen en alleskunnen begon als meubelmaker en van afvalmaterialen het mooiste design wat je je kan voorstellen maakt met ZelfDesign.

Miguel Heilbron

Miguel Heilbron

Mijn broer Miguel die met zijn enorme empathie zich al zo lang voor zoveel initiatieven inzet dat, als ik ze allemaal zou opsommen, ik morgen nog bezig ben.

En er zijn er nog zoveel meer die echt een verschil maken, juist op de plekken waar het nodig is. Keep up the awesome work!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons