Achtergrond

Dit zeggen Rotterdamse leerlingen over hun stad

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

We hebben het over de architectuur van Rotterdam. Mijn leerlingen geven aan het Stadhuis prachtig te vinden en De Markthal ook. Al vinden ze De Markthal wel te duur. ‘Die is niet gemaakt voor de Rotterdammers maar voor de rest van de wereld’ riep Jacob. “En wat doen ze eigenlijk op Het Stadhuis? Ik zie ze wel vaak trouwen daar, ze staan altijd groepsfoto’s te maken op de trappen” zegt Vanessa. “Lijkt mij echt saai, trouwen daar”.

En van het een komt vaak het ander in de klas. De architectuur zijn ze al lang vergeten.

Wij Surinamers moeten kunnen éten op een bruiloft!

“Als ik ga trouwen, wil ik echt wel lekker eten op mijn bruiloft! Weet je hoe belangrijk dat is? Een bruiloft zonder lekker eten is voor mij gewoon een teken, man. Een teken dat je vent te fucking gierig is en dan gaat het sowieso niet werken, ik zeg het je. Wij Surinamers moeten kunnen éten op een bruiloft!”

Nederlandse bruiloft

De hele klas moet lachen om Vanessa. Ze is de kleinste en de jongste (15) van de klas maar heeft altijd de grootste mond. Ze heeft humor en is gek op muziek. Als er per ongeluk een telefoon afgaat in de klas, gaat ze op het ritme van de ringtone dansen op haar stoel. Ze houdt de laatste modetrends altijd goed in de gaten, zit selfies te maken in de klas en tegelijkertijd is ze een jongedame die haar geschiedenis en cultuur goed kent. En ze is trots op haar Surinaamse roots. “Hey, ik ging een keer naar een Nederlandse bruiloft”, vertelt ze terwijl ze zelf al in een deuk ligt. “Het eten kwam en ik dacht dat het soort van voorgerecht was, of zo. De kip komt straks, je weet toch! Maar ik zag niks, man! Ik ging met honger weer naar huis!” Haar handgebaren maken haar nog charmanter. Ze deed nog net geen kip na toen ze het over de kip had.

Twee keer op wereldreis

Jacob zit onderuitgezakt mee te luisteren. Jacob is één van de weinige jongens in de klas met Hollandse roots. “Hey, kijk mij niet aan! Ik ga nooit in mijn leven trouwen! Ik vind het bullshit. Mijn ouders zijn ook niet getrouwd. En al dat geld dat in één dag wordt opgemaakt. Is toch zonde? Voor dat geld kan ik twee keer op wereldreis”. “Ja, jij wel!” lacht Soraya. Ik kan met mijn familie maar een weekje naar Suriname voor dat geld!”

Waarom moet je trouwen? Om anderen te laten weten dat je bij elkaar bent?

“Het gaat niet alleen maar om het geld. Waarom moet je trouwen? Om anderen te laten weten dat je bij elkaar bent? Als ik een vriendin heb, dan gaat dat niemand wat aan. Ik leef voor mezelf en niet voor anderen”.

 

Gevulde paprika’s

Er gebeurt een hoop tijdens zo’n gesprek in de klas, in een kleine ruimte, tussen vier muren. De leerlingen dollen met elkaar en tegelijkertijd leren ze van elkaar. Soms met respect, soms met ietsje minder maar ze maken er zelden een big issue van. Zoals Vanessa zegt “Mevrouw, wij zijn allemaal Nederlanders maar we eten allemaal iets anders. De één eet stamppot, de ander gevulde paprika’s en de ander is gezegend door God en eet Surinaamse kip!” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons