‘Discriminatie door Wilders’ in Kanaleneiland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De bekendste oud-inwoner van Kanaleneiland, Geert Wilders, is een van de mensen door wie veel allochtonen zich gediscrimineerd voelen. Hij maakt volgens hen een hele bevolkingsgroep zwart, beledigt hen en zaait haat. Daar was de zaal in het Drie-generatie-huis aan de Bernadottelaan het over eens bij de presentatie van een onderzoek naar discriminatie van onderzoeksbureau Labyrinth, afgelopen dinsdag.

Ook Maaike van Leuken, districtshef van de politie, had geen goed woord over voor de partijleider van de PVV: "Ik ben totaal niet gelukkig met uitlatingen van Wilders. De overgrote deel van de allochtone buurtbewoners zijn meer Nederlands dan ik Wilders Nederlands zou wensen te noemen." En de Koran 'fascistisch' noemen, zoals Wilders heeft gedaan, lijkt haar discriminatie. Ze liet doorschemeren dat ze het goed vindt dat daar aangifte van is gedaan. Van Leuken benadrukte dat de Politie vierentwintig uur per dag elke aangifte wegens discriminatie moet accepteren en dat het 'jammer'; is dat zo'n klein deel van de mensen die zich gediscrimineerd voelt daadwerkelijk aangifte doet.

discriminatiebijeenkomst1
Het panel met in het midden politiechef Van Leuken.

Enkele aanwezige Marokkaans-Nederlandse jongeren waren weliswaar ingenomen met de anti-Wilders toon van de Utrechtse politiechef, maar tegelijk meenden zij dat dé politiek en dé politie teveel met Wilders mee gaan of in ieder geval te weinig tegen hem doen.

'Samenscholingsverbod is ook discriminatie'
Ook het samenscholingsverbod, dat voor een specifieke groep jongeren in Kanaleneiland geldt, wordt door vooral Marokkaanse jongeren als discriminerend ervaren. Het zou hen stigmatiseren. "Het samenscholingsverbod voor Kanaleneiland geeft de Marokkanen een slechte naam. In de media wordt dat uitgelegd als een maatregel tegen de Marokkaanse jeugd. Ik ben zo'n Marokkaanse jongere en wordt nu gek aangekeken als ik met vrienden sta te kletsen – terwijl ik niets doe. En ik studeer gewoon."
Politiechef Van Leuken zei nogmaals dat het alleen om een groep van tachtig jongeren gaat die veel overlast verzorgen. Dat de kantonrechter eerder dit jaar enkele van die jongeren vrijsprak na overtreding van dat samenscholingsverbod deed Van Leuken 'handig' af met de opmerking dat de rechter de maatregel op zichzelf toestaat.

Sommige jongeren zien ook de mosquito als discriminerend. Het een apparaatje dat een irritant hoog geluid maakt dat slechts voor jongeren te horen is, is bedoeld om hen zo van hun 'hangplek' in de buurt van het winkelcentrum weg te jagen. "Waarom mogen we daar niet staan? Het is toch juist sociaal om een beetje te kletsen met elkaar."

Een man vroeg zich hardop af hoe het eigenlijk zit met de discriminatie tussen groepen allochtonen: "Als je Turken wel eens over Marokkanen hoort praten of andersom…"

discriminatiebijeenkomst4 Uit het onderzoek, dat in de Kanaleneiland en de vergelijkbare wijk Hoograven werd gedaan, blijkt dat mensen zich om verschillende redenen gediscrimineerd voelen. Tweederde meent dat het bij discriminatie vaak om een algemeen gevoel gaat dat degene die discrimineert uitstraalt, zoals (tegen de ander) negatief zijn, (hem of haar) niet accepteren of onderscheid maken (bijvoorbeeld op grond van afkomst, terwijl dat er niet toe doet). Eenderde meent dat het vaak gaat om hele concrete dingen, zoals beledigen, vernederen of uitschelden.

Fariha, een doktersassistente, vertelde dat ze bijna dagelijks te maken heeft met discriminatie op haar werk: "Dan komt een man binnen die moet wachten op de dokter en zegt dan tegen mij: 'Als ik een buitenlander was geweest, had ik zeker wel meteen naar binnen gemogen?' En dat soort uitspraken zijn geen uitzondering."


discriminatiebijeenkomst5 Op de vraag waarom ze in zo'n geval geen aangifte doet wegens discriminatie, reageerde ze wat terneergeslagen: "Je creëert een muur om je heen, anders kun je niet normaal meer leven. Ik wil gewoon kunnen werken, mensen helpen."

Voor jou geen stageplek
Uit het discriminatieonderzoek blijkt dat de meeste mensen ( zich gediscrimineerd voelden wegens etniciteit of afkomst (54%), 18% wegens hun geloof, en 4% wegens leeftijd, seksuele geaardheid en geslacht. Verder werden nog dialect (3%), opleidingsniveau (3%), uiterlijk (2%) en handicap (2%) genoemd.
Discriminatie gebeurt vooral op straat (31%) of (bij het zoeken naar) werk (17%). Maar ook in winkels, bij het uitgaan en op school of opleiding hebben mensen ermee te maken.

Een docent Zorg van het ROC op Kanaleneiland vertelt nog maar weer eens hoe lastig het is voor veel van zijn leerlingen om een stageplek te vinden. "Ik geef les aan de opleiding voor Apothekersassistent. Veel leerlingen zijn van Marokkanse of Turkse afkomst. Zeker als ze een hoofddoekje hebben is een stageplek vaak echt een probleem." De Utrechtse wethouder integratie Cees van Eijk (GroenLinks) erkent dit. "Maar gelukkig zijn er ook bedrijven, zoals de Rabobank hier, die heel bewust wilen dat hun personeel een afspiegeling is van de bevolking."

Wat is discriminatie nou precies?


Art 1. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan

De grondwet is duidelijk: in Artikel 1 wordt discriminatie verboden. Maar wat er precies verboden is en wat je ertegen kunt doen informatie over voorkomen en bestrijden van discriminatie:  www.art1.nl

logoart1nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons