‘Diplomaten zijn gewoon nog een beetje bang voor jongeren’

De jeugdigere helft van de wereld beslist doorgaans niet mee over de werelddoelen van de VN. Sahar Afzal probeert daar verandering in te brengen. Afgelopen zomer was ze van de 150 deelnemende landen de enige jongerenvertegenwoordiger op nota bene het Youth Forum van de Verenigde Naties in Kenia. Hoe komt het toch dat er onder de 30 jaar bijna geen afgevaardigden zijn? En word je wel serieus genomen als je altijd overal de jongste bent?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waarom zijn er zo weinig jongerenvertegenwoordigers?

“Ik denk dat heel veel landen jongeren best wel eng vinden. Niet dat ze letterlijk eng zijn, maar dat men het idee heeft van ‘wat gaan de jongeren zeggen?’, ‘weten ze wel genoeg van het onderwerp af?’. Terwijl ze hartstikke goed op de hoogte zijn van wat er allemaal aan de hand is in de wereld.

Er bestaat een soort glazen plafond voor jongeren dat doorbroken moet worden. Waarom zijn mensen pas vaak oud als ze de politiek ingaan? Is dat omdat wij vinden dat ze eerst tachtigduizend andere dingen moeten hebben gedaan voordat ze daar mogen zitten? Hoe komt het dat er op de 190 landen maar 16 vrouwen premier zijn? Is dat omdat ze het niet kunnen? En is het ook omdat jongeren het niet kunnen? Of vinden wij gewoon dat iemand die in de politiek zit oud moet zijn en man en wit? Natuurlijk, politiek kan een heel lastig vakgebied zijn, dat wil ik ook absoluut geloven, maar ik geloof niet dat het alleen weggelegd is voor mensen boven de vijftig in pak.”

Bron: vimeo.com

Jij wordt nu wel opgenomen in de groep?

“We mogen spreken, en iedereen heeft een bepaald tijdslimiet. Als iemand daar overheen gaat wordt diegene meestal niet afgekapt, maar bij jongerenvertegenwoordigers wordt wél gewoon de microfoon uitgezet. Als iemand over de tijd heen gaat zou je bij iedereen hetzelfde moeten doen, maar omdat iemand jong is en dus geen ‘echte’ diplomaat zetten ze die microfoon uit. Ik heb ook wel meegemaakt dat er onderhandelingen waren, zelfs over jeugdresoluties, waar sommige landen zeiden: ‘we willen die jongeren niet aan tafel hebben’.

Maar mensen zijn ook wel geïnteresseerd. Ik heb nu één keer voor de VN gesproken en dan komen er achteraf mensen naar je toe van ‘Wow, ik wist niet dat dit bestond! Kun je me meer vertellen over het jongerenvertegenwoordigersprogramma? Hoe kan ik dat in mijn eigen land doen?’ Het is toch heel verrassend voor mensen dat je een speech geeft die wat minder bureaucratisch is. Ik kan ook meer voorbeelden geven in mijn speech en ben minder gebonden ben aan al die diplomatieke dingen. Veel mensen vinden het ook interessant dat jongeren soms een hele andere kijk hebben op mondiale vraagstukken.”

 

Hoe word je eigenlijk jongerenvertegenwoordiger?

“Je schrijft eerst een brief naar de Nationale Jeugdraad. Vervolgens mag je eventueel op gesprek komen. Vanuit die sollicitatie gaan er zes mensen door naar een debat. Daar is weer een uitgebreide jury bij van mensen van Buitenlandse Zaken; de selectiecommissie wordt steeds groter. Van die zes mensen blijven er twee mensen over en die gaan een publieke campagne doen.”

 

Bron: vimeo.com

Hoeveel jongeren voelen zich door jou vertegenwoordigd?

“Ik denk dat er best een grote groep jongeren is in Nederland die van de jongerenvertegenwoordigers af weet. Ik denk dat er ook zeker nog een hele grote groep is die niet weet dat er jongerenvertegenwoordigers bestaan. Vorig jaar maakte ik tijdens een gastles over vluchtelingen mee dat er onder de jongeren hele uiteenlopende meningen waren. En dan zit je wel met iets ingewikkelds, want kun je iets op een conferentie zeggen wat je niet per se vindt? Uiteindelijk vertegenwoordig ik de mening van de jongeren. Dat is denk ik de kunst, dat je verschillende meningen kunt laten horen en niet perse altijd je eigen mening verkondigt. Ik heb bijvoorbeeld jongeren gesproken die vinden dat vluchtelingen geen huis moeten krijgen omdat ze zelf al heel lang op een wachtlijst staan. Als je het vanuit een bepaald perspectief kunt brengen en kunt vertellen waarom iemand zoiets zegt, vertegenwoordig je zo’n persoon wel op een normale manier.”

Wat heb je er zelf tot nu toe van geleerd?

“Ik denk dat ik elke dag wel een paar dingen bij leer. Gewoon überhaupt hoe al die structuren in de politiek, nouja ik wil het niet perse spelletjes noemen, maar hoe het allemaal gaat. Toen ik in Kenia was merkte ik bijvoorbeeld heel vaak dat een minister iets aan het voorlezen was terwijl hij geen idee had waar het over ging. Je merkt dat er in de diplomatieke wereld een vernieuwing moet komen.. een soort new generation diplomats die gewoon weet waar het over gaat, goed op de hoogte zijn en die actief kunnen debatteren. Daarom vinden mensen jongeren ook vaak een beetje beangstigend. Jongeren zijn heel open, zeggen in hun speeches wel wat ze vinden en geven voorbeelden.”

Waarover wil je het gaan hebben in je volgende speech?

“Het is slecht gesteld met het onderwijs van kinderen in noodopvanglocaties in Nederland. Als mijn broertje van negen twee dagen niet naar school gaat, staat er een leerplichtambtenaar op de stoep en krijgen we een forse boete. Dat terwijl er heel veel kinderen zijn in Nederland die niet eens naar school mógen omdat er nog geen plaats is. Daar wil ik dus wel iets mee gaan doen. Ik vind dat je niet alleen in het buitenland naar kinderrechten moet kijken, maar ook gewoon hier.”

Wil jij ook jongerenvertegenwoordiger worden? De aanmelding voor de selectieprocedure sluit op woensdag 14 september.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?
Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons