Dilemma: “Mogen we onszelf salaris uitbetalen?”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Colins Opiyo en Marieke de Bruin beginnen een circus in het Keniaanse dorp Gemkodiaga, waar Colins opgroeide. Maar, vragen ze zich af: mogen we ook fondsen werven voor ons eigen levensonderhoud? Tekst en foto:Janneke Juffermans “We leerden elkaar in 2006 kennen in Kenia. Colins komt uit het dorpje Gemkodiaga, maar verhuisde al op jonge leeftijd…

Circus TabasamuColins Opiyo en Marieke de Bruin beginnen een circus in het Keniaanse dorp Gemkodiaga, waar Colins opgroeide. Maar, vragen ze zich af: mogen we ook fondsen werven voor ons eigen levensonderhoud?

Tekst en foto:Janneke Juffermans

“We leerden elkaar in 2006 kennen in Kenia. Colins komt uit het dorpje Gemkodiaga, maar verhuisde al op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nairobi. Ik was in Nederland al actief als steltenloper, acrobaat en circusartieste. In Nairobi bezocht ik het acrobatiekcentrum waar Colins werkte. Na een tijdje sloeg de vonk over.”

Dorpelingen
“De kinderen in Gemkodiaga hebben nauwelijks iets te doen buiten het werk op het land. Enkele dorpelingen vroegen ons of we de kinderen les konden geven in acrobatiek, om ze te inspireren en te helpen. We gaan ze trainen in acrobatiek en circus, maar ook in dans en theater. We willen de kinderen laten zien dat er meer in hen schuilt. De vader van Colins is pastoor en betrekt de dorpelingen bij het plan. De familie Opiyo heeft een deel van haar land beschikbaar gesteld voor het gebouw. Andere circusartiesten en acrobaten in Kenia gaan lesgeven. De Amerikaanse organisatie Bad Wolf Syndicate helpt ons bovendien met crowdfunding. We hebben ongeveer 50.000 euro nodig. Daarmee betalen we de hal, het materiaal en een dagvergoeding van tien euro voor de docenten.  Een vriendin maakt een ontwerp voor de hal en gaat daarbij uit van het gebruik van lokale bouwmaterialen.”

Contrast
“We willen van Utrecht naar Gemkodiaga verhuizen als onze dochter die op komst is één jaar is. We worden niet betaald voor het project. Dat betekent dat we eigenlijk een andere baan nodig hebben om van te leven. Onze focus zal daardoor minder op het project liggen. Maar om het te laten slagen en te verduurzamen, is juist in het begin veel aandacht nodig. Dat plaatst ons voor een dilemma: als we ons zelf salaris uitbetalen, is het contrast zo groot met de mensen die alleen een dagvergoeding krijgen. Maar als we iedereen een echt salaris betalen, krijgen we meteen een enorme begroting. We willen juist klein beginnen en het project organisch laten groeien. Hoe moeten we het aanpakken?”

Meer informatie over het project: www.circustabasamu.com

Op de foto: Colins, Marieke, hun zoontje Sylvester (2,5) en vriendin/circusartieste Nicola.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons