Dikke buik of dikke baan?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ik ben Furaha, 22 jaar en woon in Kilifi, een dorpje in Kenia vlakbij de kust. Ik wil laten zien dat iedereen die de kans krijgt, voor verandering kan zorgen en tot leider uit kan groeien. Mijn vader is met drie vrouwen getrouwd, dus mijn familie is enorm. Mijn moeder is zijn eerste vrouw, en zij kreeg negen kinderen van hem, waarvan ik nummer acht ben. Mijn vier oudere zussen moesten stoppen met school omdat ze zwanger werden.

Moving the Goalpost
Ik heb de middelbare school afgemaakt zonder zwanger te worden, maar mocht van mijn vader niet verder leren omdat hij zei dat ik net als mijn zussen ook snel zwanger zou raken. Ik baalde daar enorm van, ik wist niet goed wat ik moest doen en verveelde me dood.

Omdat ik voetbal erg leuk vind, besloot ik mee te doen met Moving The Goalpost (MTG), een programma dat gaat over sport en ontwikkeling. Op het veldje bij ons in het dorp gingen zowel jongens als meisjes achter de bal aan. Na het voetballen waren er praatsessies met de hele groep waarin we spraken over onze rol in de samenleving, de liefde en onze toekomst.

Een brede grijns
Tijdens die sessies begon ik me te realiseren dat meisjes ook sterk zijn en hun leven zelf kunnen indelen. Met behulp van MTG ging ik terug naar school, bleef voetbal spelen en werd zelf coach. Ik werd door een voetbalcoach gescout en kon daardoor een voetbalbeurs krijgen, zodat ik mijn opleiding kon afmaken.

Die dag liep ik rond met een brede grijns op mijn gezicht. Ik was zo blij dat ik mijn vader had bewezen dat meisjes wel degelijk hun dromen waar kunnen maken. Nu ben ik 22 jaar, en tijdens voetbaltoernooien coach ik het MTG-team. Ik coach daarnaast jongens en meisjes op een middelbare school in Kilifi.

Furaha leerde over voetbal en het leven via een programma dat wordt gefinancieerd door WomenWin, een Nederlandse organisatie die zich richt op sport, gender en ontwikkeling.

Een betere toekomst
Tijdens elke voetballes praat ik met mijn spelers. Over de puberteit, anticonceptie, trouwen, dat soort dingen. Zij gaan door dezelfde ontwikkelingen die ik heb ervaren dus samen met hen probeer ik manieren te vinden om naar een betere toekomst te werken. Ik adviseer meisjes altijd om niet te luisteren naar mensen die denken dat meisjes niets kunnen.

Ook probeer ik ze te leren dat ze hun eigen weg moeten kiezen. Ik adviseer de spelers om school af te maken, hard te werken, discipline te hebben en hun ouders te respecteren. Ik ben sinds 2009 betrokken bij MTG. Het heeft me geholpen en mij zien groeien als een persoon en een leider. Nu verdien ik zelfs geld met coachen zodat ik ook een beetje kan bijdragen aan het gezin.

Levenslessen
Ik hoop andere meisjes te inspireren en op te laten komen voor hun rechten en hun leven. Afgelopen juni was ik in London voor de Girl Summit, waar werd gesproken over de rol van meisjes in onze wereld. Ik heb daar veel geleerd. Toch is de belangrijkste les mijn eigen leven. Ik heb bewezen dat iedereen die een kans krijgt, een leider kan worden. Ook mijn vader is daar nu van overtuigd.

Hieronder kan je een filmpje zien van mijn leven dat ik zelf heb gemaakt

[[{“fid”:”29061″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”How Football Changed My Life”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons