Achtergrond

Digitaal noodhulppakket

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen vrijdag werd in Nairobi, Kenia, het Digital Defenders Partnership (DDP) in het leven geroepen. Doel van deze organisatie is het steunen van internetactivisten door middel van ‘digitale noodhulp’.

Die ‘digitale noodhulp’ kan uit geld, maar ook uit materiaal bestaan. Het DDP  vindt dat mensen die met gevaar voor eigen leven verslag doen en actievoeren in conflictgebieden een goede internetverbinding en goede apparatuur moeten hebben. “Die mensen doen héél gevaarlijk werk”, zegt Roman Baatenburg de Jong, persvoorlichter van de DDP. “Als je in Syrië via het internet actievoert, kun je opgepakt en doodgemarteld worden.”

Daarom is ‘security in a box’ één van de producten die DDP steunt. “Het is een handleiding voor de moderne, digitale activist”, vertelt Baatenburg de Jong. “Er staan levensreddende dingen in, bijvoorbeeld hoe je op het internet de hele tijd van identiteit kunt veranderen. Als je dat doet, ben je moeilijker te traceren.”

In totaal hebben Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ‘digitale noodhulp’. Hoe al dit geld precies besteed zal worden, is nog niet bekend.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons