Muhammed Erdogan
Achtergrond

Deze Syriër doet mee aan de Turkse verkiezingen

Groot fan is hij van president Erdogan. Daarom veranderde Muhammed al- Sheikhuni zijn achternaam. Nu doet hij als Muhammed Erdogan voor de AK-partij mee aan de Turkse verkiezingen die morgen plaatshebben.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Als iemand je naar zijn land haalt, naar zijn thuis, dan ben je dankbaar en doe je alles wat mogelijk is om die dankbaarheid te uiten. Omdat ik Erdogan bewonder, heb ik zijn naam aangenomen. Erdogan heeft de deur wagenwijd opengezet voor mensen in nood. Nu wil ik iets terugdoen”, verklaart de kersverse politicus zijn deelname aan de Turkse verkiezingen.

Muhammed Erdogan ziet zichzelf als Turk nu. Hij kwam in 2006 naar Turkije, spreekt de taal, heeft een Turks paspoort op zak en runt zowel een bouwbedrijf als een reisbureau. In Syrië was hij niet politiek actief, maar was toen wel al – in stilte – aanhanger van Erdogan.

In Turkije vaardigt elke politieke partij in elk district kandidaten af. Voor Erdogans AKP zijn dat er twintig per district. In zijn woonplaats Bursa, niet ver van Istanbul, staat Muhammed Erdogan als negende op de kandidatenlijst.

Muhammed Erdogan

Geen dankbaarheidsstem

In Turkije wonen op papier 3,5 miljoen Syriërs. Onofficieel ligt dit aantal nog hoger. 30.000 Syriërs in Turkije hebben stemrecht. Het is de enige nieuwe doelgroep die president Erdogan nog kan aanspreken. Voor veel Syriërs in Turkije is Erdogan een held. Maar niet voor iedereen. Feras Akkam (24) is sinds 2012 in Turkije en is een van de Syriërs die inmiddels de Turkse nationaliteit heeft. Maar hij geeft zijn stem niet aan de president. “Ik woon en werk hier, ik betaal mijn belasting, ik spreek vloeiend Arabisch, Turks, Engels en leer nu Russisch. Ik voel me allesbehalve verplicht om een dankbaarheidsstem uit te brengen. Ik heb het gehad met autoritaire leiders.” Op wie hij wel gaat stemmen, weet hij nog niet.

Ik voel me allesbehalve verplicht om een dankbaarheidsstem uit te brengen. Ik heb het gehad met autoritaire leiders.

De campagne van de Turkse oppositiepartijen centreert zich rond het herstel van de rechtstaat en de Turkse democratie. Maar ook rekenen oppositiepartijen Erdogan fel af op het toelaten van het grote aantal Syriërs in het land. Muhammed Ince, de populaire presidentskandidaat voor de seculiere partij CHP, haalde uit naar Erdogan omdat de president aan het einde van de ramadan meer dan 70.000 Syriërs naar Syrië liet gaan om Suikerfeest met hun familie te vieren. ‘Als je tien dagen naar Syrië kunt, kun je daar ook blijven. Waarom kom je terug? Is dit land een gaarkeuken?  Mijn land zit vol met werkloze mensen’, sprak Ince vorige maand tijdens een tv-optreden.

Turkse economie

‘Als ik president word van dit land, repareer ik de banden met Syrië en stuur ik alle 4 miljoen Syriërs terug’, belooft Meral Akşener, oprichtster van de nieuwe İyi-partij (‘de goede partij’) haar achterban. Het geld dat nu aan Syriërs wordt uitgegeven, wil de politica direct investeren in het ontwikkelen van de Turkse economie en het verhogen van de productie.

Maar Syriërs vullen banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt en zijn daarmee essentieel voor de Turkse economie, blijkt uit onderzoek van Omar Kadkoy, researcher bij TEVAP (Economic Policy Research Foundation of Turkey). “Onze fabrieken zouden moeten sluiten als de Syriërs er niet waren”, sprak de Turkse vicepremier Veysi Kaynak.

Dat de integratie van Syriërs in Turkije moeizaam verloopt, staat wel vast.

Dat de integratie van Syriërs in Turkije moeizaam verloopt, staat wel vast. Van de 2 miljoen Syriërs in de werkzame leeftijd zijn, heeft slecht 1 procent een werkvergunning. Veel Syriërs werken in de illegaliteit, ook kinderen. 370.000 kinderen zijn nog niet opgenomen in het onderwijssysteem, blijkt uit de cijfers van het Turkse ministerie van Onderwijs. Toegang tot gezondheidszorg is beperkt, niet in de laatste plaats door een taalbarrière.

Disneyland in Turkije

En juist daarom wil Muhammed Erdogan nu het parlement in. “Ik wil de Syriërs in dit land een stem geven en vertegenwoordigen. Ik ga er alles aan doen om hun situatie in het land te verbeteren, zodat Syriërs een geldige verblijfsvergunning hebben, kunnen werken en kunnen reizen in het land.” Maar een Turks paspoort krijgen komt volgens hem niet zonder verantwoordelijkheid. “Je moet iets teruggeven aan de Turkse maatschappij, dat ben je Turkije verschuldigd.”

Zijn droom reikt verder dan een baan in Ankara in het Turkse parlement. Met zijn bouwbedrijf maakt hij plannen om in Turkije, tussen Bursa en Istanbul, een Disneyland te openen. “Vóór 2023 (honderd jaar na de oprichting van de Republiek Turkije) zien we in Turkije de eerste Disneyland in de islamitische wereld”, besluit hij.

Hoe Turkije aan Syriërs verdient

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons