Is deze ramp minder erg?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Grote media-aandacht was er toen tyfoon Haiyan begin november grote schade toerichtte op de Filipijnen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat enkele dagen na deze typhoon ook in Somalië een cycloon voor veel verwoesting zorgde. ‘Waarom reserveert giro 555 niet een deel van de opbrengst aan deze ramp?’ vraag Somalische hulporganisatie HIRDA zich af.

Driehonderd doden klinkt misschien als relatief weinig vergeleken bij de zesduizend doden op de Filipijnen na Haiyan, maar de gevolgen in Somalië zijn groot. Vier dagen lang woedde er een storm met veel regen, wat voor veel overstromingen zorgde. Naast de menselijke slachtoffers raakten veel mensen hun huizen kwijt en kwamen zo’n 100.000 dieren om.

Alles kwijt
“In het getroffen gebied (de regio Puntland, red.) wonen vooral veel nomaden,” zegt Fatumo Farah, directrice van de non-profit organisatie HIRDA, die zich inzet tegen armoede in Somalië. “Zij zijn door de overstromingen al hun bezittingen kwijt: huizen, vee. Ze moeten helemaal opnieuw beginnen.” Ook zijn veel wegen verwoest door de storm, waardoor gebieden slecht bereikbaar zijn voor hulpgoederen.

Giro 555
De cyloon trof Somalië in het weekend nadat Haiyan de Filipijnen trof, waardoor er weinig media-aandacht voor Somalië was. Onterecht, wat betreft HIRDA. “Het onderwerp is nog niet genoeg onder de aandacht. Mensen moeten hulp krijgen om hun leven weer op te bouwen,” zegt Farah. “Wij hoopten dat een deel van de opbrengst voor giro 555 voor Somalië gereserveerd zou worden, maar dat is helaas niet gebeurd.”

Imagoprobleem
Volgens Jan Abbink, onderzoeker aan het African Studies Center in Leiden, ligt het ook aan een imagoprobleem van Somalië dat er weinig aandacht is voor de gevolgen van de cycloon. “Mensen zien Somalië als een mondiale achtertuin waar veel ellende gebeurt,” zegt Abbink. “En er is ook veel gaande, maar dat maakt de ene ramp niet minder erg dan de andere.” Volgens Abbink is er vooral financiële hulp nodig na de cycloon, zodat mensen hun levens weer kunnen opbouwen.

[[{“fid”:”23146″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Somali region appeals for aid after cyclone”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Er zijn hulpacties op gang, maar nog niet genoeg volgens HIRDA.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons