Deurbeleid klimaattop wekt geel protest ngo’ers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

45.000 politici, wetenschappers en lobbyisten van bedrijven en ngo’s hebben zich voor de top aangemeld, terwijl er binnen maar plaats is voor 15.000. Bovendien reizen er op de valreep toch nog meer politieke leiders dan verwacht naar Kopenhagen af. Zij nemen met hun gevolg zoveel ruimte in, dat de organisatie van de top heeft besloten om vanaf woensdag het aantal medewerkers van ngo’s dat naar binnen mag terug te snoeien van 2000 naar 1000, op vrijdag mogen er maar 90 naar binnen. Er zijn naar schatting 20.000 ngo-medewerkers naar Kopenhagen afgereisd.
logo_KLIMAATtop_OW[1]
Onder de ngo’s, met name die uit het Zuiden, versterkt het strenge deurbeleid het gevoel dat er voor hen geen plek is, maar voor lobbyisten van het bedrijfsleven wel. Een deel van de geweigerde ngo’ers zal vandaag dan ook protesteren door met hun gele toelatingsbadges buiten de deuren van het centrum te wapperen.

 

Het ngo-protest maakt onderdeel uit van een grote demonstratie die al eerder gepland stond en georganiseerd wordt door het Climate Justice Now netwerk en Climate Justice Action.  Tom Kucharz, medeorganisator, verwacht dat de politie hard gaat optreden tegen de demonstranten. De afgelopen dagen hebben Deense agenten zich volgens hem al buitensporig hard opgesteld tegen actievoerders. Dinsdag werden 150 klimaatactivisten waaronder Tadzio Mueller opgepakt zonder dat zij aangeklaagd zijn. Bij de demonstratie van afgelopen zaterdag trad de politie ook te hard op. Kucharz: “Vreedzame demonstranten werden urenlang geïsoleerd op de koude vloer zonder eten en drinken.”

 

 

 

Klimaatactivist Tom Kucharz vertelt over de demonstratie van woensdag:

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons