Demonstratie bij Europahuis: ‘Stop the war on migrants’

Het is vandaag de internationale dag van de migrant. ‘City Plaza’, een kraakpand in Athene heeft een internationale oproep gedaan om die dag actie te voeren tegen het verdrag tussen de Europese Unie (EU) en Libië, die migranten moet stoppen. Er zijn namelijk talloze bewijzen van grote misstanden in detentiecentra in Libië: gruwelijke martelingen, verkrachtingen en slavernij. Ook in Den Haag zullen vandaag om 14 uur mensen protesteren bij het Europahuis.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Asiel kan je volgens de Gentse Vluchtelingenconventie uit 1951 alleen in een bepaald land aanvragen als je je op dat landsterritorium bevindt. Daarom moeten vluchtelingen in principe eerst ‘illegaal’ een grens oversteken voordat ze hun vluchtelingenrechten kunnen aanvragen. Omdat Hongarije sinds 2015 haar grenzen gesloten heeft, en de EU sinds maart 2016 een verdrag met Turkije heeft dat vluchtelingen moet tegenhouden, proberen vluchtelingen via Libië en de gevaarlijke route op de Middellandse zee op Europees territorium te komen.

In augustus 2017 kwam er 86% minder mensen aan in Italië vanuit Libië, als diezelfde maand een jaar daarvoor. Niet omdat er minder vluchtelingen zijn, maar omdat sinds afgelopen zomer het beleid van de Libische kustwacht is veranderd: ze willen alle vluchtelingen tegenhouden die via de Middellandse Zee naar Europa willen gaan. Het is een maatregel die volgt op een deal met Italië en de Europese Unie. Deze deal wordt ook wel omschreven als de migratiedeal tussen de EU en Turkije , ‘maar dan nog erger’. Sinds de revolutie in 2011 is Europa’s voormalig partner in die deal, Khadaffi, niet meer in leven, en sluit de Italiaanse regering verdragen met verschillende gewapende militias.

Die militias hebben de afgelopen jaren vooral mensen over het water gesmokkeld maar zijn nu (deels) van kant gewisseld. Volgens verschillende bronnen krijgen ze boten, wapens en surveillancesystemen van onder andere het Italiaanse wapen- en securitybedrijf Finnmeccenica. Bovendien steekt Italië miljoenen euro’s in het trainen van grensbewakers in het zuiden van het land, en het bouwen van detentiecentra.

Duizenden euro's

Migranten die in deze detentiecentra terechtkomen moeten vaak duizenden euro’s aan de militias betalen om zichzelf weer vrij te kopen. Veel vluchtelingen belanden er doordat ze door een boot van de Libische militias onderschept worden, maar ze worden ook door ‘racial profiling’ van straat geplukt, vertellen getuigen. Het leven in de centra is geen pretje; er vinden ernstige vormen van geweld en slavernij plaats. Meer dan 90% van de vrouwen schijnt er verkracht te worden. Het overgrote deel van de bewoners is geslagen of heeft elektrische schokken gekregen. Daarnaast vertellen getuigen dat er aan slavenhandel wordt gedaan.

Ze hebben bij een jongen van 13 een deel van zijn been gevild. Gewoon omdat hij zwart is. Het is puur racisme.

Fysiek racisme

Pietro Bartolo, een vluchtelingenarts op Lampedusa, heeft bewijs dat mensen in de centra vermoord worden. Hij zegt daarnaast te beschikken “over foto’s van Afrikaanse jongeren die uit de Libische vluchtelingenkampen ontsnapten en waarop te zien is hoe delen van hun lichaam gevild werden”. “Bij een jongen van 13 hebben ze een deel van zijn been gevild. Gewoon omdat hij zwart is. Het is puur racisme”, zegt Bartolo in een gesprek met De Morgen.

De verhalen van het geweld tegen migranten in Libië doen al enige maanden de ronde. Volgens sommige bronnen gaat het er al jarenlang zo aan toe. Afgelopen maand bracht de BBC een filmpje naar buiten wat de problematiek internationaal op de kaart zette – in het filmpje is te zien hoe een man in Libië verkocht wordt als slaaf. Er zijn sindsdien verschillende rapporten geschreven, maar de situatie wordt nog niet altijd in verband gebracht met Europese politiek.

Amnesty International legt dat verband wel; de organisatie beschuldigt de EU van onmenselijk geweld tegen migranten. De afgelopen weken volgden in verschillende Europese steden demonstraties tegen de deal tussen de EU en Libië.

 

'Martelingen door akkoord tussen EU en Libië'

Dimitris Avramopoulos, binnen de EU-commissie verantwoordelijk voor migratie, postte op 15 december een tweet waarin hij de beschuldigingen van Amnesty International ontkent, en waarin hij stelt dat de EU de situatie aldaar juist verbetert.

Bartolo reageert daarop: “De kampen zitten overvol en de spanningen lopen hoog op. Met folteringen willen de Libische bewakers mensen onderdrukken om opstanden te vermijden. Ik ben er zeker van dat er ook mensen worden vermoord om het aantal vluchtelingen te verminderen.” Bartolo spreekt van een genocide. Ook de VN schreef een maand geleden dat het beleid van de EU dat migranten in Libië onderschept ‘inhumaan’ is.

Demonstratie Europahuis

Vandaag wordt in Den Haag gedemonstreerd tegen de inhumane behandeling van migranten in Libië. De demonstratie wordt georganiseerd door een nieuwe groep, ‘inEUmanity-NL’. De groep vraagt in het bijzonder aandacht voor de rol van de EU in het geweld. Ze stellen: “Het Europese migratiebeleid moet volledig op de schop. Geen grensbewaking, detentie en deportaties, maar veilige vluchtroutes, goede opvang en werken aan het wegnemen van vluchtoorzaken.”
Demonstratie: ‘Stop EU funding slavery in Libya! Stop the War on Migrants’
Maandag 18 december, 14:00 uur, in het Europahuis in Den Haag. Check ook het Facebookevent.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons