Democratic Voice of Birma speelt grote rol

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Birma's media in ballingschap

 

De oprichters van DVB en de mensen die nu deel uitmaken van het team journalisten zijn dissidenten die jaren geleden zijn gevlucht voor de militairen in Birma.

Nu de spanning steeds groter wordt in Birma, zijn het drukke tijden voor DVB, undercover journalisten bellen voortdurend met nieuws uit Birma. Luisteraars en kijkers uit heel de wereld bestoken DVN met nieuwe informatie en specifieke vragen.

Aye Chan Naing, de redacteur die verantwoordelijk is voor DVB'a activiteiten overzee, was een studentenleider tijdens de  protesten in 1988 die brutaal werden neergeslagen door de militairen.

Hij weet dat de journalisten in Birma met wie hij contact onderhoudt enorme risico's nemen. "Natuurlijk werken al onze journalisten undercover" vertelde hij in een vraaggesprek met Al Jazeera. "Zij verbergen zich op steeds verschillende plaatsen. Zij slapen niet meer in hun eigen huizen. Zodra de demonstranten overdag naar buiten komen , komen zij ook te voorschijn en maken ze reportages voor ons."

Meer uitzendingen

 

De laatste dagen heeft DVB steeds meer uitzendingen verzorgd. Normaal zenden ze twee uur per dat uit via de radio, dat zijn er nu negen. En ze zenden ook meer televisiebeelden uit via de satelliet waarbij ze videotapes gebruiken die uit het land zijn gesmokkeld.

Naast reportages over actuele zaken, maakt DVB ook items  over onderwerpen als de groeiende aantrekkingskracht van gokken door kinderen, een gevoelig onderwerp voor de militaire regering.

 

Omdat DVB zo een groot bereik heeft, ontvangen ze uit heel diverse bronnen ook veel beelden en reportages over de voortdurende demonstraties.

 

Deze beelden worden bekeken door een naar nieuws hongerend publiek in Birma, en veel beelden worden ook opnieuw uitgezonden door internationale nieuwsorganisaties.

 

Beslissend moment

Aye Chang Naing denkt dat wat er nu gebeurt, een historisch moment voor het land kan betekenen.

"Juist nu is het een kritieke situatie die kan leiden tot de val van het militaire regiem, of tot een nieuw, groot bloedbad."

 

Hoewel het team van DVB zegt dat het objectief is en niet uit op het omverwerpen van het militaire regime, is hun steun voor de oppositieleider Aung San Suu Kyi die nu in huisarrest zit, overduidelijk.

 

Uiteindelijk is de droom van DVB om uit te kunnen zenden vanuit Birma zelf.  Dat betekent ook dat zij kunnen terugkeren van uit hun ballingschap, naar huis.

 

Overgenomen van: Al Jazeera en geschreven door Barnaby Pillips in Oslo, Noorwegen.

http//www.freevoice.nl

http://english.aljazeera.net/NR/exeres/ACA4D11F-9E95-4054-AD04-F7009EBE9B2C.htm

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons