Debat Radio Darfur: effecten ICC-aanklacht op situatie Soedan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Datum en tijdstip: 3 februari 2009 van 20.00 uur tot 22.00 uur
Toegang: gratis
Locatie: CREA Muziekzaal – Turfdraagsterpad 17, Amsterdam

Inleiding: journalist Frans Bieckmann.
Keynote spreker: Alex de Waal.

 
Aanleiding zijn de recente ontwikkelingen naar aanleiding van de aanklacht tegen de Soedanese president Omar al-Bashir, die beschuldigd wordt van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
 
Verschillende sprekers, waaronder de Britse schrijver en onderzoeker Alex de Waal, geven hun visie op de rol van het Strafhof en het effect van de aanklacht op het conflict en de vredesonderhandelingen in Darfur. Dit debat is zeer actueel. De kans bestaat dat het Strafhof in februari uitspraak doet over het instellen van vervolging van Omar al-Bashir. Als de rechters tot een arrestatiebevel besluiten, wordt dat de eerste keer dat het Strafhof een zaak begint tegen een zittend staatshoofd. Dit zal leiden tot een wereldwijde discussie.
 
Alex de Waal is uitgenodigd om in te gaan op de aanklacht van het Internationaal Strafhof. De Waal is directeur van onderzoeks- en lobbyorganisatie Justice Africa in London. Hij is van mening dat de vervolging van de Soedanese president de vredespogingen voor Darfur ondermijnen. Ton Zwaan, universitair docent bij de Afdeling Antropologie en Sociologie van de UvA en wetenschappelijk stafmedewerker bij het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies, zal optreden als discussiant. Naast Alex de Waal en Ton Zwaan zullen diverse deskundigen van mensenrechten- en hulporganisaties input geven over de feitelijke toestand in Darfur op dit moment.  

_______________________________________

Radio Darfur wordt mogelijk gemaakt door Soedanese en Nederlandse journalisten, (media)ontwikkelingsorganisaties, noodhulporganisaties, internationale donoren en een breed scala van maatschappelijke organisaties en bedrijven. Radio Darfur staat voor onafhankelijke journalistieke berichtgeving in Darfur en zendt via de korte golf uit, in vijf verschillende talen. Wij streven er ook naar om het conflict in Darfur onder de aandacht van mensen in Nederland te brengen. In het kader hiervan wordt een debattenreeks georganiseerd. Tijdens deze debatten dagen we de deelnemers uit om mee te praten, mee te denken en een eigen mening te vormen. Meer informatie op www.radiodarfur.nl.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons